Skip to content

Proprietarul Casei Nicolae Petrașcu din Piața Romană ar putea fi expropriat pentru că a lăsat monumenul să se degradeze

foto: Joe Mabel

Primarul Sectorului 1 a anunțat că a început demersurile pentru procedura de expropriere pentru Casa Nicolae Petrașcu din Piața Romană nr. 1, monument istoric ce poartă semnătura arhitectului Ion Mincu.

Casa se află într-o stare avansată de degradare de mulți ani încoace și, potrivit Legii Monumentelor Istorice, proprietarul este obligat să ia măsurile necesare pentru a securiza și întreține imobilele de patrimoniu.

Clotilde Armand a transmis că a trimis mai multe somații pe adresa proprietarului, cu termen de executare de 6 luni, în caz contrar proprietarul va trebui să plătească un impozit de 500%. În același timp, Primăria Sectorului 1 va deschide un proces de expropriere, care durează de obicei ani de zile. De asemenea, a sesizat Ministerul Culturii cu privire la această situație.

Casa Nicolae Petrașcu/ foto: Joe Mabel

“Aceste imobile sunt în prezent proprietate privată. Pentru a le restaura, reabilita și reda comunității locale este necesar, într-o primă etapă, ca ele să fie expropriate pentru cauză de utilitate publică.

Colaborăm deja cu Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic și cu Primăria Capitalei pentru unele obiective din Sectorul 1.

Clădirile de patrimoniu reprezintă cartea de vizită a unei capitale europene. Ele trebuie conservate, reabilitate și puse în valoare pentru a le reda strălucirea de altădată. Grija față de istoria orașului trebuie să fie una dintre principalele preocupări ale unei administrații locale. Niciodată nu este prea târziu pentru un efort conjugat al autorităților bucureștene pentru a salva, restaura și moderniza patrimoniul pe care ni l-au lăsat în grijă înaintașii noștri.”, a transmis Clotilde Armand, primarul Sectorului 1.

Nicolae Petrașcu, scriitor și om de cultură, a fost fratele celebrului pictor și profesor Gheorghe Petrașcu. Scriitorul a demarat construcția casei în 1906, când a cumpărat terenul respectiv de la Primărie. Intenția sa era să clădească un loc dedicat culturii, mai exact, un spațiu pentru Societatea română de literatură şi artă, pe care o conducea.

Casa Nicolae Petrașcu/ foto: arhivă
Casa Nicolae Petrașcu/ foto: arhivă

Proiectul arhitectural a fost preluat de Ion Mincu, bun prieten cu Petrașcu. Arhitectul a realizat o casă în stil neoromânesc, cu salon de întâlniri, dar și spațiu personal de locuit. Casa a fost ridicată în 1907.

Câțiva pași mai departe, la Piața Romană nr 5, 7 ani mai târziu, la Piața Romană nr. 5, și-a ridicat propria casă și pictorul Gheorghe Petrașcu, de această dată alături de arhitectul Spiridon Cegăneanu.

Casa Gheorghe Petrașcu/ foto: Mirela Britchi

Acest imobil se află într-o stare mult mai bună, fiind de asemenea inclus pe lista monumentelor istorice.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on “Proprietarul Casei Nicolae Petrașcu din Piața Romană ar putea fi expropriat pentru că a lăsat monumenul să se degradeze”

  1. Pingback: Editura Paul Editions lansează colecția „Mari Români – La răscruce de veacuri”, de Nicolae Petrașcu (fost diplomat, scriitor, memorialist, publicist, istoric de artă și critic de artă și literar) - Jurnalul Bucurestiului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *