Regizorul Alexandru Solomon, realizatorul filmului “Arsenie. Viața de apoi” a relatat azi pe pagina sa de facebook cum s-a ajuns în situația ca proiecția documentarului său să fie anulată de două instituții de cultură din Arad, la presiunea unor amenințări.
Redăm mai jos postarea acestuia:
“În seara asta Arsenie. Viața de apoi urma să fie proiectat la Cinema Arta din Arad, într-un eveniment organizat de Asociația citizenit. Cu 48 de ore în urmă, asociația a fost informată de Centrul Municipal de Cultură Arad că proiecția nu poate avea loc, pentru că s-au primit mesaje negative cu amenințări. Apoi, organizatorii au reușit să mute proiecția la Biblioteca Județeană. Aseară la ora 21, Biblioteca a anulat și ea proiecția. Am stat de vorbă acum o oră cu doamna directoare a Centrului, încercând să înțeleg cum e posibil ca o instituție publică să anuleze un eveniment convenit de multă vreme pe baza unor amenințări verbale. Să îngrădească accesul publicului din Arad la un film, fără măcar să-l fi văzut.
De ce nu au solicitat protecția jandarmeriei, dacă un eveniment ce are loc într-o sală din subordinea primăriei este amenințat. (Reproduc aici mesajul așa cum mi-a fost redat: „Dacă îndrăzniți să proiectați filmul, venim acolo și va fi circ, facem scandal.”) De ce cedează așa o instituție publică și încalcă dreptul la liberă exprimare? Doamna directoare mi-a zis că eu nu-i pot obliga pe arădeni să vadă filmul (cine-i obligă?!) Aradul e singurul oraș din România care a anulat o proiecție a filmului, cel puțin până la data asta. Cenzură? calcule electorale? oportunism? lipsă de asumare?”
Deocamdată cele două instituții nu au transmis niciun punct de vedere oficial și nici nu există informații despre autorii mesajelor de amenințare.
Alexandru Solomon este unul dintre cei mai importanți regizori de filme documentare din România. Cel mai recent film al său, Arsenie. Viața de apoi, a fost proiectat în premieră în țara noastră la TIFF 2023, cu sala plină.

Premiera internațională a avut loc în această vară la Karlovy Vary, pelicula fiind inclusă în competiția “Proxima” a celei de-a 57-a ediții a prestigiosului eveniment.
Filmul lui Alexandru Solomon merge pe urmele lui Arsenie Boca, într-un pelerinaj pus în scenă. Pelerinii și regizorul refac presupusele miracole atribuite părintelui, le dezbat și se confesează. Prin ochii credincioșilor, observați de un regizor sceptic, filmul surprinde cum se reflectă societatea românească în imaginea acestui om care urmează
să fie canonizat.
„În miezul frustrărilor noastre, privirea hipnotică a unui călugăr mort de mai bine de trei decenii ne promite o lume mai bună. O lume dezamăgită, care și-a pierdut încrederea în orice, așteaptă de la acest viitor sfânt miracolul unor schimbări care nu s-au mai petrecut.
Legenda părintelui Arsenie Boca umple golul lăsat de deziluziile ultimilor 30 de ani. După o viață mai degrabă obișnuită pentru timpurile în care a trăit, Arsenie Boca se bucură de o viață de apoi ieșită din comun, devenind nu numai o figură salvatoare pentru milioane de oameni sau un brand omniprezent, ci și o icoană a
timpurilor frământate pe care le trăim”, spune Alexandru Solomon.
Posterul de lansare a filmului a fost realizat de SADDO, artist contemporan de origine română, stabilit în prezent la București.
Producătorii filmului sunt Ada Solomon, Diana Caravia, Adrien Chef și Paul Thiltges. Imaginea este semnată de Tudor Platon și Marius Beșu, montajul, de Cătălin Cristuțiu și Sophie Reiter.
Următoarele proiecții programate sunt:
21 septembrie la Cinema Dacia din Reșița, 22 septembrie la Cinema Luna din Caransebeș, 29 septembrie, ora 18:30 la Laboratorul Ideo Ideis din Alexandria și Astra Film Festival Sibiu, în perioada 15 – 22 octombrie 2023.
Pingback: Press report: O nuntă cu inculpați și judecători. Proiecția filmului “Arsenie. Viața de apoi”- anulată de două instituții de cultură din Arad.Taverna Racilor închisă și în Timișoara. Bani băgați de polițiști cu forța pentru un flag