Skip to content
Teatru Craiova

Proiect inedit la Teatrul Național din Craiova. Sunt invitați 100 de regizori din 100 de țări.

foto: TNMS

Teatrul Național „Marin Sorescu” a lansat proiectul internațional Hektomeronul, un mesaj universal al speranței.

Pornind de la Decameronul, scris de Giovanni Boccaccio acum mai bine de 650 de ani, proiectul Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova prezintă cele 100 de povești ale autorului într-un moment în care izolarea, teama și moartea sunt prezente în lumea de acum, așa cum au fost prezente și în Florența anilor în care Decameronul a fost conceput de către Boccaccio.

În fiecare zi, până în 24 aprilie 2021, va fi prezentată pe website-ul www.hektomeron.com  în regim de live streaming, din Sala Mare “Amza Pellea” a teatrului, câte o poveste, fiecare fiind regizată de către un alt artist. Proiectul reunește, așadar, 100 de regizori din 100 de țări. Accesul este gratuit.

Hektomeron/ foto: TNMS
Hektomeron/ foto: TNMS

Până acum au fost difuzate 11 episoade, puse în scenă de regizori din Italia, Ucraina, Botswana, Ungaria, Brazilia, Spania, Albania, Rwanda, Croația, SUA, Slovenia. Urmează ca regizori din Burundi, Muntenegru, Bulgaria, Camerun, Mexic, Republica Moldova, Danemarca, Finlanda, Nigeria, Indonezia, Grecia, Canada, India, Austria sau Africa de Sud să își prezinte spectacolele.

Regizorii lucrează cu actorii de la distanță, prin video-conferințe, iar teatrul le-a pus la dispoziție un soft prin care pot controla singuri sunetul și lumina.

La finalul proiectului, toate cele 100 de episoade vor fi prezentate integral într-un maraton de 25 de ore.

Toate episoadele vor fi jucate în limba română cu subtitrare în engleză de către actorii Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova, excepție făcând episodul regizat de către Radu Afrim, care va lucra cu un artist din afara țării.

Fiecare episod va fi prezentat într-o manieră personală și cu o viziune subiectivă, totul conlucrând pentru întregirea unui tablou al epocii obiectiv, coerent. O unică temă umană și culturală care evidențiază însă același spirit rezistent al omului ce trece prin vremuri dure.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *