giurgiu tudor vianu

Program de educație vizuală pentru liceenii din Giurgiu, al doilea județ cu cea mai mică rată de promovare la bac

foto: opiniagiurgiu.ro

EduDOC, un program de educație vizuală, va fi derulat în luna iunie în Giurgiu. Ideea s-a născut după ce acum 5 ani zeci de tineri, elevi ai Liceului Teoretic „Nicolae Cartojan” din Giurgiu, au atras atenția cetățenilor orașului și autorităților locale asupra nevoii lor de a avea un cinema în oraș, prin organizarea unui flashmob în fața cinema-ului închis din oraș. Evenimentul a fost atunci relatat de presă.

Giurgiu este al doilea județ din țară cu rată de promovabilitate sub 50% la sesiunea 2020 a examenului de Bacalaureat 42,4%.

20 de elevi din clasele X-XI de la liceul Tudor Vianu sunt selectați pentru a participa la un workshop de storytelling vizual care le va provoca creativitatea și un atelier de fakenews care le va antrena gândirea critică.

Atelierul de film va fi susținut de Cristina Haneș, regizoare de film (premiu pentru cel mai bun scurtmetraj, Locarno 2017) și Dragoș Apetri, monteur de film (nominalizare cel mai bun montaj, premiile GOPO 2019). Ionuț Codreanu, analist media ActiveWatch, va ghida elevii în depistarea știrilor false.

Pe lîngă atelierele organizate, în fiecare zi a săptămânii vor fi proiectate calupuri de scurtmetraje documentare realizate de tineri cineaști români. O parte din filme sunt produse în cadrul workshopului de film documentar Aristoteles Workshop creat în 2006, ajuns la cea de-a 14-a ediție.

O altă parte a filmelor va fi selectată în urma unui concurs adresat studenților de la facultățile de profil cinematografic din țară. Apelul concursului va fi lansat în luna Mai, iar căștigătorii vor fi invitați la Giugiu să își prezinte filmele și să discute cu publicul.



Printre filmele documentare românești de lungmetraj care vor fi proiectate, se numără documentarele istorice “Maria, Inima României” și „Războiul Regelui”, producător executiv John Florescu, producător asociat Dan Drăghicescu, o producție Chainsaw Film Productions. Alegerea a fost făcută cu ocazia anului Centenar de la nașterea MS Regele Mihai 1921-2021.

La proiecțiile de film, accesul pentru liceenii din oraș este gratuit în limita locurilor disponibile, în funcție de situația pandemică și crestricțiile în vigoare. Proiectul se va desfășura în iunie 2021 imediat după încheierea
anului școlar.
Activitățile for fi documentate foto/video, iar la final se va realiza un film de prezentare al programului și o expozitie foto. În cadrul expoziției vor fi proiectate și minidocumentarele realizate de elevii participanți la ateliere.
Fotografiile vor fi donate liceului, împreună cu numeroase colecții de reviste de știință și artă pentru biblioteca liceului.

Proiectul EduDOC este o inițiativă a casei de producție The L Studio.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *