Premierul Marcel Ciolacu, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu și ministrul Culturii Raluca Turcan au fost azi primii vizitatori la deschiderea oficială a expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, organizată la Muzeul Național de Artă Timișoara, în cadrul programului Timișoara 2023.
Aceștia au beneficiat de ghidajul curatoarei Doina Lemny și au petrecut aproximativ 40 de minute în expoziție. La finalul vizitei, prim-ministrul Ciolacu a declarat pentru Cultura la dubă:
“- Care a fost lucrarea dumneavoastră preferată din expoziție?
– Rămâne bucata din Coloana Infinitului în lemn.
– Și expoziția, per total, cum vi s-a părut?
– Extraordinar ce s-a întâmplat și mă bucur că guvernul României a contribuit la acest lucru.
– Nu putem să nu ne întrebăm de ce nu a cumpărat guvernul României o lucrare de Brâncuși, Cumințenia Pământului?
– Vom vedea până la urmă ce se întâmplă. Ea nu poate să părăsească teritoriul României.”
“Bucata din Coloana Infinitului în lemn”, la care face referire Marcel Ciolacu, se numește “Coloana fără sfârșit III”, a fost realizată în lemn de plop la Paris, înainte de 1928, așadar cu aproximativ 10 ani anterior realizării Coloanei de la Târgu Jiu. Lucrarea expusă la Timișoara este una dintre sculpturile împrumutate de Centrul Pompidou Paris.
Vizita premierului la Timișoara are loc cu ocazia congresului PSD Timiș, organizat în aceeași zi. În timp ce guvernanții au avut prioritate la vizitarea expoziției, vizitatorii care făcuseră rezervare la ora 10.00 și aveau bilet pentru același interval orar, au fost lăsați să aștepte la coadă 40 de minute până la plecarea politicienilor.
Întrebat de acest lucru, Ciolacu a spus “A existat o deschidere și, după cum bine știți, eu am bilet, la fel ca și colegii mei, mi-am cumpărat bilet.”
România se străduiește de mai mulți ani să introducă Ansamblul de la Târgu Jiu pe lista patrioniului UNESCO. Întrebată de acest aspect, Raluca Turcan, ministrul Culturii, a declarat:
“Acum o lună a venit o comisie care a făcut o evaluare încurajatoare pentru România, în sensul în care am primit o foaie de parcurs pe care autoritățile locale, în primul rând, astfel încât dosarul să poată să fie acceptat. Însă, această evaluare recunoaște și niște progrese care s-au făcut, printr-o colaborare a autorităților locale. Așa că sunt optimistă cu privire la acest dosar.
– Ce ziceți de faptul că România nu a fost în stare, indiferent sub ce guvern, să cumpere o operă a lui Brâncuși?
– Eșecul acelei subscripții publice cred că va urmări foarte mult statul român, ca simbol de capacitate a statului de a gestiona un proces de achiziție prin subscripție publică a unei opere de artă. Este regretabil.”
Expoziția va fi deschisă după următorul program:
30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024
Miercuri – duminică: 10:00 – 20:00
Luni și marți, precum și zilele de 24–26 și 31 decembrie 2023 și 1–2 ianuarie 2024: închis
Un bilet la expoziție costă 88 de lei și poate fi achiziționat online sau la casele muzeului. Elevii și profesorii au intrare gratuită, iar studenții și pensionarii bilet redus, 22 de lei pentru studenți și 55 de lei pentru pensionari.