Skip to content

Premieră în România: concert cu 4 piane la Festivalul Enescu

foto: Festivalul George Enescu/ facebook

În această seară, la Sala Palatului, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, va avea loc un concert special, în premieră în țara noastră.

Rundfunk Sinfonieorkester Berlin (Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin), sub bagheta directorului artistic al festivalului, dirijorul Vladimir Jurowski, 4 pianiști români și 4 soliști vor interpreta pentru prima dată lucrarea “Les Noces” (Nunta), de Igor Stravinsky. Pentru acest concert au fost aduse 4 piane de la Viena la București.

Programul mai include încă o premieră: “Potopul”, de Igor Stravinsky, ce îl va avea ca narator pe actorul Robert Powell.

Seara este dedicată în întregime compozitorului rus Igor Stravinsky, de la moartea căruia se împlinesc 50 de ani.

Programul de azi începe la 19.30 cu Potopul: o piesă muzicală (Alegorie biblică bazată pe povestea Arcei lui Noe). Pe scenă se vor afla Rundfunk Sinfonieorkester Berlin, Corul Filarmonicii George Enescu, actorul Robert Powell (narator, Noe, soția lui Noe), Vladimir Ognev (bas, vocea lui Dumnezeu), Bastian Kohl (bas 2, vocea lui Dumnezeu), tenorul Ivan Tursic (Diavolul) și dirijorul Vladimir Jurowski. Concertul va fi ilustrat cu o proiecție multimedia, realizată de regizoarea Carmen Lidia Vidu.

Robert Powell/ foto: Festivalul Enescu

Seara continuă cu alte două lucrări de Stravinsky: Variațiunile In memoriam Aldous Huxley și Simfonia pentru instrumente de suflat.

Iar cel mai așteptat moment va avea loc în finalul programului. 4 piane vor fi aduse pe scena Sălii Palatului pentru Nunta (scene coregrafice pentru cor, soliști, 4 piane și percuție).

Momentul aducerii pianelor la Sala Palatului/ foto: Cristian Tamaș

Cei 4 pianiști invitați sunt Alexandra Silocea, Daniel Ciobanu, Andrei Licăreț și Mihai Ritivoiu, iar pianele au fost selectate de către Alexandra Silocea și oferite special pentru această ocazie de către producătorul austriac Bösendorfer.

Soliști: Sofia Fomina (soprană), Elena Manistina (mezzosoprană), Alexander Fedorov (tenor) și Vladimir Ognev (bas).

La premiera mondială a lucrării Les Noces, unul dintre cei 4 pianiști a fost chiar George Enescu.

Igor Stravinsky/ foto: Voegelin View

Bilete la concertul din această seară sunt disponibile AICI.

Anul acesta, Festivalul Enescu marchează 140 de ani de la nașterea lui George Enescu și 50 de ani de la moartea lui Igor Stravinsky. Programul festivalului include numeroase lucrări ale celor doi compozitori și a fost gândit de directorul artistic Vladimir Jurowski, aflat la ultimul său an de colaborare cu Festivalul Enescu.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *