Poveștile nespuse ale fotbalului feminin românesc, disponibile de astăzi în Arhiva Fotbalistelor prin imagini, mărturii și pagini de ziar

foto: arhivafotbalistelor.ro

După trei decenii de la oficializarea fotbalului feminin în România, poveștile fotbalistelor sunt disponibile publicului larg începând de astăzi, prin lansarea Arhivei Fotbalistelor.

Proiectul Asociației VIRA își propune să spună povestea fotbalului feminin din România prin vocile celor care au trăit și trăiesc fenomenul.

„O colecție extinsă de materiale din presă, fotografii și filmări din surse oficiale, dar și colecționate de jucătoare, sprijină (re)descoperirea contextelor socio-economice, echipelor de club și echipelor naționale care au scris istorie”, se transmite pe pagina de Facebook a proiectului.

1990 este anul care marchează oficializarea fotbalului feminin în România.

„Fotbalul feminin se juca organizat în România de mai bine de două decenii. Echipele aparțineau fabricilor, cooperativelor meșteșugărești sau instituțiilor (precum CFR)  și jucau în competiții neoficiale.

Între 22 aprilie și 24 iunie are loc prima competiție oficială „Cupa Libertatea”, organizată pe patru zone geografice: București, Brașov, Constanța, Baia Mare și la care participă 24 de echipe”, aflăm din Arhiva Fotbalistelor.

Echipa Națională de Fotbal Feminin 1990/ sursa: Arhiva Fotbalistelor

În același an, un alt eveniment major pentru fotbalul feminin românesc se întâmplă:

„Se înființează Echipa Națională a României. Pe 8 mai la ora 10 aproape 200 de jucătoare de la echipe din toată țara vin pentru selecții la Stadionul „23 August”. Echipa Națională are un un debut promițător. Seria victoriilor meciurilor amicale începe cu turneul internațional „Citta di Messina” din Italia.”

Istoria celor 30 de ani de fotbal feminin românesc poate fi descoperită pe platforma arhivafotbalistelor.ro.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *