George Eastman

Povestea lui George Eastman, creatorul Kodak și omul care a marcat istoria fotografiei

foto: Gordon Coster

Până de curând, porneam în călătorii cu aparatul foto în bagaj. Acum, dacă ieșim la aer curat și privirea ne este atrasă de o frumoasă clădire istorică, de o magnolie proaspăt înflorită sau de un graffiti reușit, tindem să ne răscolim buzunarele, să scoatem telefonul mobil și să facem o poză. Avem la dispoziție filtre, setări de lumină și contrast, totul la distanță de câteva butoane.

Însă înainte, multă vreme, fotografia a presupus manevrarea unor echipamente grele și costisitoare, astfel că ceea ce e perceput acum drept o pasiune relativ la îndemână reprezenta altădată apanajul unui grup restrâns de experți.

Pentru primii pași în ceea ce privește accesibilizarea fotografiei a fost nevoie de un inovator. Mai exact, de George Eastman, fondatorul cunoscutei companii Kodak.

George Eastman (1854-1932) a fost un filantrop și pionier al artei fotografice. Când avea 23 de ani, un coleg cu care plănuia să plece în vacanță l-a îndemnat să aducă și o cameră foto, pentru a-și documenta călătoria și a imortaliza momentele speciale.

Vacanța nu a mai avut loc, însă, din acel moment, Eastman a fost cucerit de fotografie. Tot atunci a descoperit și că echipamentul era foarte greoi, așa că a început să lucreze la potențiale îmbunătățiri, cu toate că nu avea pregătire în domeniul științelor.

După trei ani de experimente desfășurate în bucătăria mamei, tânărul a reușit să înlocuiască plăcile fotografice pe bază de colodiu umed, cu unele pe bază de gelatină uscată. Emulsia creată de el reducea timpul de expunere și elimina necesitatea unei camere obscure portabile.

Astfel, în 1881, George Eastman a pus bazele companiei Eastman Dry Plate, care avea să se transforme în cunoscuta Eastman Kodak Company.

Eastman Kodak Company/ foto: George Eastman Museum

Aplicându-și emulsia pe fâșii de hârtie ce puteau fi rulate, Eastman a inventat și prima rolă de film, iar în 1888, compania sa a lansat pe piață prima cameră foto portabilă, accesibilă publicului larg.

Numele acesteia era the Kodak și cei care o cumpărau aveau posibilitatea de a trimite rolele de film direct la sediul firmei, pentru ca fotografiile să fie developate de experți.

„Tu apeși pe buton, noi facem restul,” anunța sloganul Kodak.

Apoi, în 1900, a urmat seria de aparate Brownie, lansată la prețul de un dolar (echivalentul a aproximativ 40 de dolari actuali). Această serie a accelerat popularizarea fotografiei printre oamenii obișnuiți, depășind cu mult obiectivele inițiale de vânzări.

Cameră Kodak
Cameră Kodak din 1888/ foto: George Eastman Museum

În plus, progresele declanșate de George Eastman au contribuit semnificativ la dezvoltarea industriei cinematografice, dominate ani la rândul de Kodak, astfel că inventatorul a primit două stele pe Hollywood Walk of Fame.

Iar astăzi, sute de mii de fotografii din colecția Muzeului George Eastman, cea mai veche colecție de fotografie din lume, pot fi admirate online.

Printre ele se numără, de exemplu, momente surprinse în timpul Primului Război Mondial, portrete ale pictoriței suprarealiste Frida Kahlo, realizate de Nickolas Muray, și fotografii cu sculptorul român Constantin Brâncuși, realizate de Edward Steichen.

Fotografie din colecția Muzeului George Eastmen: Brâncuși și Coloana Infinitului
Constantin Brâncuși și Coloana Infinitului/ foto: Edward Steichen

Mai mult, Muzeul George Eastman pune la dispoziție și o serie de exemplare din colecția Moving Image, care documentează istoria cinematografiei, de la primele experimente ale fraților Lumière și până în prezent.

De pildă, vizitatorii virtuali pot admira lucrări ale fotografului Eadward Muybridge, care s-a remarcat prin studiile pe care le-a efectuat în anii 1870 asupra mișcării și prin inventarea așa-numitului zoopraxiscop, un dispozitiv capabil să redea mișcarea în formă animată.

Fotografie din colecția Muzeului George Eastman: studiu de mișcare
Dancing (fancy)/ foto: Eadweard J. Muybridge

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *