Skip to content
cutremur turcia

Povestea fotografiei devenită simbol al cutremurului din Turcia și Siria

foto: Adem Altan/ AFP

Un tată își ține de mână fata strivită sub dărâmaturi. Imaginea aceasta a făcut înconjurul lumii și a fost preluată de cele mai importante publicații de presă. Povestea ei simbolizează suferința a zeci de mii de oameni care și-au pierdut apropiații în cutremurul care a devastat Turcia și Siria.

Mesut Hancer este bărbatul surprins în această fotografie impresionantă. Purtând o geacă primită de la salvatori, acesta ține mâna fiicei sale Irmak, în vârstă de 15 ani. Copilul a decedat în patul său și nu a avut nicio șansă în secundele în care clădirea s-a prăbușit complet.

foto: Adem Altan/ AFP

S-a întâmplat în localitatea Kahramanmaras, aproape de epicentrul cutremurului care a lovit sud-estul Turciei și Siria. Prima lovitură a venit în timpul nopții și a avut 7.8 grade pe scara Richter. Replica a venit în timpul zilei și a avut o magnitudine de 7.7.

foto: Adem Altan/ AFP

Autorul fotografiei este un fotojurnalist turc pe nume Adem Altan, corespondent AFP. Stabilit în Ankara, acesta s-a deplasat imediat după cutremur în zonele devastate. Este obișnuit să fotografieze zone de conflict, proteste sau ieșiri ale președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan.

Până acum, cutremurul a luat 21.000 de vieți în Turcia și Siria, potrivit ultimelor cifre publicate de CNN. Salvatorii continuă să caute supraviețuitori sub dărâmături și unele miracole au fost surprinse pe cameră, precum nou-născutul din Siria, legat încă prin cordonul ombilical de mama lui.

Mama și restul familiei au murit, în timp ce fetița a supraviețuit și a fost pusă în siguranță la spital. Acesteia i s-a dat numele Aya, care înseamnă “miracol” în limba arabă.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *