Skip to content

Portretul lui Marilyn Monroe, realizat de Andy Warhol, a devenit cea mai scumpă operă de artă de secol XX vândută vreodată

Sursa foto: christies.com

Lucrarea Shot Sage Blue Marilyn realizată de Andy Warhol a devenit cea mai scumpă operă de artă din secolul XX vândută vreodată, după ce a fost cumpărată pentru 195 de milioane de dolari în mai puțin de patru minute de la deschiderea licitației organizate de Christie’s.

În același timp, Shot Sage Blue Marilyn este acum și cea mai scumpă lucrare a unui artist din Statele Unite vândută vreodată la licitație.

Încasările vor merge către Fundația Thomas și Doris Ammann, cu sediul în Zurich, care organizează programe de asistență medicală și educație pentru copiii din întreaga lume.

Larry Gagosian, un dealer de artă din SUA și proprietar al unui lanț de galerii, este cel care a cumpărat lucrarea în numele unei persoane care a decis să rămână anonimă, potrivit surselor din presa internațională citate de New York Times, The Guardian și Bloomberg.

Shot Sage Blue Marilyn de Andy Warhol/ foto: christies.com

O altă lucrare a unui artist american de secol XX vândută pentru o sumă impresionantă îi aparține lui Jean-Michel Basquiat. Opera de artă a fost realizată în 1982 și a fost cumpărată cu 110.5 milioane de dolari, în 2017. Cei care cunosc povestea prieteniei celor doi artiști fac o paralelă între acest moment și relația lor.

„Îmi place că, chiar și după moarte, ei sunt încă într-un meci de box. Concurează în continuare pe piață și există încă o atenție frenetică față de munca lor – iar munca lor rămâne atât de contemporană”, spune Jessica Beck, curator de artă la Muzeul Andy Warhol din Pittsburgh, citată de New York Times.

Lucrarea neintitulată a lui Jean-Michel Basquiat cumpărată cu 110.5 milioane de dolari la licitație, în 2017
Lucrarea neintitulată a lui Jean-Michel Basquiat cumpărată cu 110.5 milioane de dolari la licitație, în 2017

Shot Sage Blue Marilyn face parte dintr-o serie de cinci portrete ale lui Marilyn Monroe realizate de Andy Warhol în 1964, la doi ani după moartea vedetei de cinema, care a avut ca punct de pornire o fotografie cu Marilyn folosită pentru promovarea filmului Niagara din 1953.

Lucrarea a fost realizată prin tehnica serigrafiei, un procedeu de imprimare pe diverse suprafețe, precum lemn, sticlă sau textile, cu ajutorul unui ecran de mătase.

„În august 62 am început să fac serigrafie. Îmi doream ceva mai puternic, care să redea mai mult efectul de linie de asamblare. (…) Totul a fost atât de simplu, rapid și întâmplător. Am fost încântat. Când Marilyn Monroe s-a întâmplat să moară în acea lună, mi-a venit ideea să fac ecrane cu chipul ei frumos, primele Marilyns.”, spunea Andy Warhol.

Fotografia folosită de Andy Warhol pentru lucrarea Shot Sage Blue Marilyn

Numele lucrării face referire la o întâmplare care a avut loc în studioul lui Warhol, The Factory, din Manhattan.

Dorothy Podber, o prietenă a fotografului Billy Name, colaborator al lui Warhol la studio, a văzut picturile recent finalizate, așezate în stivă, și l-a întrebat pe Warhol dacă poate să tragă cu pistolul în ele.

Înțelegând că vrea să fotografieze picturile, Warhol a fost de acord, iar Podber a tras în cele patru tablouri, care au devenit cunoscute drept Marilyns Shot, potrivit informațiilor de pe site-ul casei de licitații Christie’s.

Al cincilea tablou este singurul care nu a fost deteriorat și este cel care a devenit cea mai scumpă lucrarea de artă din secolul XX vândută vreodată la licitație.

foto: christies.com

„Shot Sage Blue Marilyn este apogeul absolut al culturii pop americane. Pictura transcende genul portretului, înlocuind arta și cultura secolului al XX-lea.”, a declarat Alex Rotter, președintele secției operelor de artă de secol XX și XXI din cadrul Christie’s, citat de The Guardian.

Lucrarea este rodul fascinației lui Andy Warhol față de lumea celebrităților, din care a făcut și el parte. Jackie Kennedy, Grace Kelly și Liz Taylor sunt alte personalități pe care artistul le-a reprezentat în lucrările sale.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *