Skip to content

Pictura murală realizată de Cecilia Cuțescu-Storck în Aula ASE a fost restaurată

foto: înainte de restaurare/ wallstreet.ro

Pictura murală ”Istoria negoțului românesc”, realizată de pictorița de origine română Cecilia Cuțescu-Storck în Aula Magna  a  Academiei  de  Studii Economice din București, în anul 1933, a fost restaurată.

Lucrarea a fost prezentată publicului în urma restaurării pe 6 aprilie, cu ocazia împlinirii a 109 ani de existență a Academiei  de  Studii Economice.

Procesul de restaurare a frescei de peste 100 de mp a durat șase luni și a fost coordonat de prof. univ. dr. Maria Dumbrăviceanu, de la Departamentul  de Conservare  și  Restaurare al Universității Naționale de Arte București.

Aula Magda ASE, după restarare/ foto: ase.ro

Echipa de lucru a fost formată din Cristina Serendan (lect. univ. dr.), Ioana Olteanu (Faber Studio, drd.) și Laura Hangiu (Faber Studio), iar studenți masteranzi ai Departamentului de Conservare și Restaurare din cadrul UNArte București au contribuit la realizarea documentației de specialitate.

Aula Magna ASE/ foto: ase.ro

O altă lucrare de dimensiuni impresionante realizată de Cecilia Cuțescu-Storck este „Apologia artelor românești”, o alegorie pe plafonul Sălii Tronului a Palatului Regal.

 „Apologia artelor românești”/ foto: MNAR
„Apologia artelor românești”/ foto: MNAR

Cecilia Cuțescu-Storck s-a născut în 1879, la Câineni, județul Vâlcea și a fost prima femeie profesor la o universitate de artă din Europa. A predat pictură și arte decorative la Școala de Arte Plastice București.

Cecilia Cuțescu-Storck a studiat din 1897 la Damen-Akademie din München, apoi la Paris, la École des Beaux-Arts şi la Academia Julian, unde a luat contact cu mişcarea feministă franceză, iar mai târziu a devenit o promotoare a acestor idei.

Cecilia Cuțescu Stork/ foto: Frederic Fritz Storck

Împreună cu artistele Olga Greceanu și Nina Arbore a întemeiat la București „Asociația femeilor pictore și sculptore”, spațiu dedicat creației artistice și convingerilor feministe privind statutul și drepturile femeilor. Mai mult, Cecilia a găzduit în atelierul ei „Asociația pentru emanciparea civilă și politică a femeii române” și a invitat numeroase artiste să își expună public lucrările, potrivit Muzeului Național de Istorie a României.

Casa pe care Cecilia a construit-o împreună cu soțul ei, sculptorul Frederic Fritz Storck, în București, a fost transformată în muzeu și păstrează creațiile unei întregi familii de artiști. Colecția Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck cuprinde sculpturi, picturi, desene în tuș și cărbune, pasteluri, acuarele și lucrări de guașă.

Muzeul Storck/ foto: facebook

În plus, există o serie de plăci și medalii de bronz, precum și alte obiecte de colecție, cum ar fi monede antice și icoane. Muzeul poate fi vizitat de miercuri până duminică, între orele 11:00 și 17:00.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *