foto: Muzeul Ștefan Luchian/ facebook
Ieri s-au împlinit 154 de ani de la nașterea lui Ștefan Luchian, iar ziua a fost celebrată la Muzeul Ștefan Luchian din Ștefănești, Botoșani cu o slujbă religioasă la care au fost aduși elevi ai liceului cu același nume, a fost vernisată o expoziție a unui alt pictor și prezentat un film despre viața lui Luchian.
În imagini, lângă bustul lui Luchian, pot fi observați mai mulți colaci împletiți, o pâine cu chipul pictorului, o sticlă de vin Cotnari și lumânări aprinse. Deși organizatorii precizează că au fost respectate toate condițiile sanitare, în fotografia de mai sus se vede că oamenii bisericii nu au purtat masca de protecție.
Evenimentul a fost organizat de Muzeul Județean Botoșani, Secția de Artă Plastică și Etnografie, sub numele „Omagiu lui Ștefan Luchian”, cu prilejul sărbătoririi a 154 de ani de la nașterea, pe plaiuri botoșănene, a marelui artist.”
Ceremonia a început cu un Te Deum și a continuat cu o prezentare despre viața și opera pictorului, susținută de muzeograful Carmelia Munteanu.


A avut loc și vernisajul expoziției „Magia Punctului 5 – Trinitate”, a artistului Victor Foca, realizată în onoarea lui Luchian, iar evenimentul s-a încheiat cu vizionarea filmului „Ștefan Luchian”, în regia lui Nicolae Mărgineanu. În postarea de pe pagina de Facebook a muzeului, regizorul a fost confundat cu cântărețul Mihai Mărgineanu.

Ștefan Luchian s-a născut pe 1 februarie 1868 la Ștefănești, județul Botoșani, și a urmat cursurile Școlii de Belle-Arte din București, avându-l ca mentor pe Nicolae Grigorescu. A studiat, de asemenea, la München și Paris.

Ca pictor a fost interesat de natură și de viața clasei de jos, portretizând oameni simpli cu povești speciale și folosind pictura ca formă de protest față de segregarea claselor sociale. El a rămas, însă, cunoscut drept “poetul plastic al florilor” pentru picturile sale cu anemone.
