Skip to content
Andrei Gamart

Pictorul Andrei Gamarț și eclipsa din oameni

Eclipsa este metafora luminii uitate din fiecare.

Mobius Gallery prezintă ECLIPSE, o expoziție solo care reunește peste 35 dintre cele mai recente lucrări ale artistului Andrei Gamarț, create între anii 2017 și 2020. ECLIPSE este rezultatul explorării relației construite între memorie – care este un proces continuu atât al individului, ca unitate, cât și al umanității, ca ființă colectivă – și lumină, văzută ca materia primară care continuă să existe într-o stare constantă de uitare.

Distanță, 2020, ulei pe pânză, Andrei Gamarț

O eclipsă, ca fenomen natural, arată un „corp străin” care obturează sursa de lumină. S-ar putea ca acest corp străin să fie de fapt parte din noi, un teritoriu ascuns despre care știm puțin – aproape de nimic?

„Umbra” din noi, subiectul explorărilor lui Jung, ar putea fi acel corp străin care ne șterge viziunea, latura necunoscută a noastră care iese la suprafață pentru momente scurte din propriul abis și care ia cele mai neașteptate forme de manifestare.

Expoziția formulează o invitație pentru privitor să mediteze asupra echilibrul fragil dintre cunoaștere – conștiința superioară – și necunoscut; spirit și corp; materie și conștiință.“, spune pictorul Andrei Gamarț.

Eclipsa, 2017, ulei pe pânză, Andrei Gamarț

În aceste lucrări, artistul își concentrează efortul pe modelarea într-o formă vizibilă a relației dintre sursa de lumină, obiectul și umbra acestuia, pentru a defini acele momente speciale și rare în care conștiința vederii este activată și recunoscută.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 29 ianuarie – 1 martie, de miercuri până sâmbătă, între orele 14:00 – 20:00, la Mobius Gallery, pe strada Dumbrava Roșie 18, sector 1, București.

Andrei Gamarț (n. 1980, Republica Moldova) locuiește și lucrează la București. Este un artist educat la Chișinău, care explorează constant alte domenii creative, cum ar fi poezia și literatura. Picturile, desenele și lucrările sale grafice dezvăluie fracturi ale unei lumi care pare suspendate între timp și spațiu.

Andrei Gamarț/ foto: facebook

Temele majore care populează această „contra-realitate” tenebră și uneori suprarealistă abordează relația dintre memorie și materie, inocență și eroare.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *