Peste 320.000 de vizitatori au participat la Noaptea Muzeelor în România

foto: Casa Filipescu Cesianu

Noaptea Muzeelor a reușit și în acest an să atragă un număr impresionant de participanți, în ciuda faptul că, în general, muzeele din România sunt aproape goale.

Atrași de gratuitate, dar și de ideea de a lua parte la un eveniment cultural de amploare, peste 320.000 de români au vizitat spațiile culturale deschise, iar cifra reprezintă momentan doar 123 din 260 de obiective care au raportat numărul de vizitatori.

În București s-a înregistrat un număr de 83.409 de vizitatori la doar 35 din cele 64 spații activate de Noaptea Muzeelor, astfel încât cifra finală va fi mult mai mare.

Iată câteva dintre raportările din București:

  • Muzeul Național de Geologie – 17.195 de vizitatori
  • Arcul de Triumf – 11.000 de vizitatori
  • Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” – 7.851 de vizitatori
  • Muzeul Național al Țăranului Român – peste 6.000 de vizitatori
  • Muzeele Municipiului București – 9.323 de vizitatori
  • Muzeul Național al Literaturii Române + casele memoriale din subordine – 6.700 de vizitatori.

Potrivit Rețelei Naționale a Muzeelor din România, organizator al evenimentului, în Iași s-a înregistrat a doua cea mai mare prezență din partea publicului, după București, cu 34.647 de vizitatori înregistrați pentru toate muzeele din administrarea Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, 13.082 de vizitatori pentru cele ale Muzeului Literaturii Române din Iași și 18.847 de vizitatori pentru cele ale Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iași.

În Cluj-Napoca, o prezență impresionantă de vizitatori s-a înregistrat la Muzeul de Artă (16.800), la fel și la sediul central al Muzeului Etnografic al Transilvaniei (5.447).

Un record și o prezență supriză în topul vizitării s-a înregistrat în jud. Neamț, acolo unde cele 14 muzee ale Complexului Muzeal de aici au raportat o cifră de vizitare de 35.000 de persoane.

La Suceava, cele 5 obiective ale Muzeului Bucovinei s-au bucurat de prezența a 13.909 vizitatori. În județul Dâmbovița, muzeele administrate de Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” au fost vizitate de 10.738 de vizitatori.

Muzeul ASTRA din Sibiu, singurul muzeu participant din acest oraș, a raportat o rată de vizitare de 11.311 de persoane, fiind constant unul dintre cele mai vizitate obiective muzeale din țară cu ocazia Nopții Muzeelor și nu numai.

“A fost pentru prima oară când biletele emise în regim de gratuitate au fost epuizate în 2 – 3 ore în multe situații din țară, iar acest lucru a îngreunat sistemul de numărare și de înregistrare a vizitatorilor, motiv pentru care suntem convinși că ratele de vizitare au fost mai mari decât cele raportate de multe muzee.”, au transmis organizatorii.

Ediția a 18-a este prima de acest gen finanțată exclusiv de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România. Noaptea Muzeelor nu a dispus niciodată de sprijinul statului român, susține Rețeaua Muzeelor.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *