foto: Glo Creative Camp
Recent a avut loc tabăra de creație Glo Creative Camp, un proiect dezvoltat de Electric Castle, aflat la a lll-a ediție. La finalul celor două săptămâni s-au născut două show-uri live care vor putea fi văzute la Electric Castle 2023.
Dacă prima săptămână s-a concentrat pe muzica electronică, avându-l ca mentor pe Cesar Merveille, un cunoscut producător francez stabilit la Berlin, și ca invitați speciali pe doi artiști japonezi Yousuke Fuyama și DJ Taku, a două săptămână a fost dedicată muzicii live și dezvoltării proiectului “Ioana”, cu MC Bean de la Subcarpați pe post de mentor și producător muzical.
Am petrecut o zi în rândul artiștilor care au conturat show-ul Ioanei și am văzut cum se naște muzica lor.
***
“Mă consider o persoană norocoasă pentru că mă aflu aici” ne spune Ioana într-o pauză în care colegii săi de tabără pregătesc setup-ul pentru un nou videoclip.
Ioana Milculescu a intrat în proiectul Culese din Cartier în urmă cu aproximativ 3 ani, fiind remarcată de Bean, și este deja una dintre vocile recognoscibile la concertele Subcarpați.
Vine din localitatea Corabia, județul Olt și a absolvit Facultatea de Limbi Străine, la specialitatea greacă – germană. Dar muzica a fost dintodeauna marea sa iubire, așa că s-a dedicat ei.
„Am urcat pe scenă la grădiniță și de atunci nu m-am mai dat jos.”, spune acum zâmbind.
La malul Dunării, acolo unde a copilărit, s-a atașat de tradiții și folclor, ceea ce avea să o aducă alături de Subcarpați.
„Eu am participat acum vreo 3 ani la o competiție de folclor pe TVR și de acolo a apărut un clip cu mine interpretând o baladă. O prietenă care îi cunoștea pe băieții de la Subcarpați le-a arătat clipul, m-am dus la ei la studio, ne-am cunoscut, am început să cântăm și am mers în concert cu ei.”
Sub coordonarea lui Bean și cu sprijinul muzicienilor din grupul Culese din Cartier, Ioana Milculescu și-a dezvoltat între timp propriul proiect muzical, care se numește simplu – Ioana. Acum cinci luni a lansat primul său videoclip – Doru’ ca Pădurea, iar în Creative Camp s-au dezvoltat mai multe piese și show-ul pe care Ioana și colegii săi de scenă îl vor susține la Electric Castle 2023.
Totul s-a întâmplat sub îndrumarea artistică a mentorului Bean, iar miza taberei a fost să producă un show live de 40 de minute, însă artiștii au avut libertatea totală din punct de vedere muzical.
Deși contribuția muzicală a producătorului Bean a fost factorul determinant, acesta rămâne modest și vorbește despre importanța aportului fiecărui muzician.
„Mentor e doar un titlu. Sunt oameni aici cu mai multă experiență decât mine. Sunt foarte multe lucruri de învățat. Înveți tonuri noi, cum se aplică în diferite stiluri muzicale, ai altă motivație când îi vezi pe ceilalți motivați, înveți de la fiecare câte ceva fiindcă fiecare e specializat pe instrumentul lui. Fiecare suntem mentori în momentul în care ne inspirăm unii pe alții.
Noi suntem obișnuiți să gândim spectacolele pentru scene mari, ne-a venit mănușă să gândim un spectacol pentru Ioana, la Electric Castle 2023. Din experiență am observat că ce ne place nouă le place și oamenilor, e un sentiment destul de confortabil. Te lasă să creezi ce vrei tu, să nu îți pui limite.
Nu avem o rețetă anume pentru crearea unui show, dar încercăm să le dăm drive-ul de la Subcarpați, de la Culese din Cartier.” – Bean
Prezent în tabără a fost și AFO, unul dintre cele mai relevante nume de pe scena hip-hop din România și cel care se ocupă de managementul proiectului Culese din cartier.
“E prima dată când suntem chiar în formula asta, într-un camp creativ. S-a dezvoltat o energie a unei prietenii noi, deși noi ne știam dinainte. Dar acum, la treabă, s-au creat niște amintiri pe care nu avem cum să le uităm.
Toată lumea a dat randament extraordinar, poate chiar mai mult decât ne așteptam, și suntem bucuroși că s-au întâmplat toate lucrurile astea în doar o săptămână.”, ne spune AFO,
Alături de Ioana, ceilalalți artiști selectați să participe în tabără au fost Andrei Buibaș, Valentin Mușat, Philip Goron, Lorin Lepădatu, Maria Constantin și Tudor Dănilă. Cu toții vor forma acum un grup live pentru concertele Ioanei.
“Ne-am făcut un plan dinainte, am venit aici și am trecut la treabă. Ne-am concentrat energia aici, e un vibe interesant și nou pentru mai mulți dintre noi, să stăm într-un loc și să ne concentrăm toți pe muzică.
Când ești în mediul potrivit, înconjurat de oameni care fac același lucru, se conturează o echipă, se nasc lucruri frumoase, un beat, o strofă. Fiecare își duce magia din mediul muzical din care vine și se creează o simbioză.”, spune Ioana.
Totul s-a întâmplat la Arome 22, un loc special din Eforie Sud, care îmbină noul cu vechiul, în curtea unei case istorice – Vila Cerbu.
“A fost așa cum ar trebui să fie orice sesiune de creație, cu distracție, voie bună, experiențe noi, multă libertate, muzică. Am stat de dimineață până seara și am creat, fără a avea un alt scop decât a face muzică.
Cu toate grijile și problemele fiecăruia, e greu să găsești timp de creație în comun. Într-un astfel de context, în care toți ne adunăm, știm că ăsta e scopul nostru, să experimentăm, să căutăm sound-uri, nu mai există viața personală a fiecăruia, ci există acest scop comun, de a crea și a scoate un material la sfârșitul unei săptămâni.”, ne povestește Philip Goron, percuționist.
Philip studiază percuție clasică la Conservator și face parte din mai multe proiecte muzicale, cum ar fi Tumbe, alături de solista Mara sau Mădălina Pavăl Live Orchestra.
La fel ca el, fiecare artist din tabără a venit cu propriile cunoștințe și influențe muzicale, astfel că produsul final este greu de încadrat într-un anume gen muzical.
„Sunt mai multe stiluri combinate, nu aș putea să definesc unul anume. Ține mai mult de emoție, de ceea ce transmit.”, declară Ioana.
“Noi am zis că Ioana face un soul românesc. Se caută un stil anume, nu e un proiect de laborator, am ajuns la un sound destul de deschis, prietenos pentru radio. Pe partea de concert va fi mai înfipt, cu o chitară distors în plus, cu momente prelungite, menite să te facă să intri în starea de concert specifică Subcarpați. Ioana merită să fie în concerte pe scene mari, iar asta a fost o suprapunere fantastică.”, spune Bean.
O săptămână petrecută laolaltă a fost mai mult decât benefică și productivă, povestesc participanții.
“Din când în când, chiar căutăm zone de creație, să ne “izolăm”, să fim doar noi și gândurile noastre, instrumentele, ideile. E binevenită o săptămână de genul acesta pentru că se pot naște idei noi. Adică vii deja de acasă cu niște idei, dar aici se transformă.” – AFO.
“Vrem să conectăm cât putem de mult Creative Camp cu Electric Castle, astfel încât publicul să consume ceea ce se creează în tabără.”, explică Sorina Cămărășan, managerul Glo Creative Camp.
Pe lângă muzicienii amintiți mai sus, tabăra a adunat, în realitate, mult mai mulți creativi, de la muzicieni invitați, regizori, fotografi sau artiști vizuali. Glo Creative Camp a însemnat și mese laolaltă, muzică live la răsărit, băi în piscină sau ateliere de meșteșugărit instrumente muzicale.
Pentru artiștii prezenți urmează multe ore de lucru în studio și alte sesiuni de creație, până la show-urile care vor putea fi văzute la Bonțida, la Electric Castle 2023.
***
Acest articol a fost realizat cu sprijinul Electric Castle.