Skip to content

Pavlo Makov, artistul care va reprezenta Ucraina la Bienala de la Veneția, a donat unui soldat ucrainean banii încasați pe o lucrare

foto: Artnet News

Pavlo Makov, artistul ucrainean de 63 de ani al cărui proiect a fost ales să reprezinte Ucraina la Bienala de Artă de la Veneția, povestește într-un interviu acordat publicației Artnet News cum trăiește invazia rusă de la el de acasă. Acesta urma să participe azi la un exercițiu de pregătire militară într-un poligon de tragere. Deși are 63 de ani și, conform legii marțiale, nu este obligat să se înroleze, Makov spune că vrea să fie pregătit “pentru orice situație”.

Artistul a mărturisit că în ultimii ani, atât el cât și alți artiști ucraineni au donat bani încasați din vânzarea unor lucrări forțelor armate ucrainene, pentru pregătirea defensivei lor cu arme și echipamente militare.

“Nu voi fugi din țara mea, din casa mea.”, a declarat acesta pentru Artnet News.

Pavlo Makov s-a născut în Rusia, la Sankt Petersburg, dar a trăit în cea mai mare parte a vieții în Ucraina, fiind cetățean ucrainean. Acesta a studiat Artele Frumoase în Crimeea și spune că cetățenia ucraineană este mai importantă pentru el decât originile etnice rusești.

Se află acum în apartamentul său de 3 camere din Harkov, oraș puternic afectat de atacurile rusești. Alături de el sunt în casă soția, fiul și partenera lui, precum și mama în vârstă de 92 de ani.

“Am auzit toată dimineața sunetul bombelor”, a povestit acesta ieri, în prima zi a atacurilor. Azi urma să meargă să se antreneze într-un poligon de trageri, alături de un prieten cu experiență militară. La rândul său, a făcut armata în timpul regimului sovietic.

În urmă cu câțiva ani, artistul i-a dat unui prieten soldat ucrainean banii încasați din vânzarea unei lucrări pentru ca acesta să îți cumpere o armă și o vestă de protecție. Povestește că și alți artiști au făcut gesturi similare.

Makov se declară surprins că artiști din Europa au continuat să colaboreze cu Rusia după anexarea Crimeei la centre de artă contemporană precum Fundația VAC sau The Garage Museum.

“Rusia face tot posibilul să aibă o imagine pozitivă din punct de vedere cultural. Dar realitatea este că țara este împotriva voastră și vă detestă. (…) Europa a crezut că este un conflict mic în altă parte. Dar este un conflict la granița de Est a Europei. În ultimii 8 ani, Vestul nu a acceptat ce se întâmplă aici: un război împotriva unei civilizații pe care ei o reprezintă. Acesta nu este un război între ucraineni și ruși, este un război între două civilizații și două mentalități.”

Pavlo Makov ar trebui să expună la Bienala de la Veneția o variantă nouă a lucrării din 1995 – The Fountain of Exhaustion. Licrarea este o instalație de 3 metri pătrați și, spune artistul, vorbește despre o epuizare globală.

Randare 3D a lucrării The Fountain of Exhaustion/ foto: Artnet News

Pavlo Makov a mai expus de-a lungul anilor la Victoria and Albert Museum din Londra și la Met, în New York. Lucrările sale au fost prezentate în trecut și la Muzeul Pușkin din Moscova, dar Makov a întrerupt colaborarea cu Rusia după 2014, odată cu anexarea Crimeei.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *