foto: Asociația Bucureștiul meu drag
Parcul Carol I, cunoscut în trecut drept Parcul Libertății, va intra într-un amplu proces de reabilitare care va dura 3 ani. Consiliul General al Primăriei Capitalei a aprobat azi Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI) şi suma necesară a fost alocată din bugetul local – 47.627.248,87 lei.
De proiectul de reabilitare se va ocupa Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement. Potrivit unui comunicat transmis de PMB, vor fi revitalizate plantația de arbori și spațiile verzi, vor fi reabilitate aleile, podurile și scările, consolidate malurile lacului şi reabilitat debarcaderul.
De asemenea, vor fi refăcute instalaţiile şi reţelele de iluminat public şi monumental, terenul de sport, locurile de joacă şi va fi înlocuit mobilierul urban.
Momentan Primăria Capitalei nu a transmis când urmează să fie demarat proiectul și nici dacă parcul va fi complet închis pe durata lucrărilor.
ISTORIC
Povestea Parcului Carol I începe acum mai bine de 100 de ani. A fost inaugurat în 1906, cu ocazia sărbătoririi a 40 de ani de domnie a regelui Carol I și 25 de ani de la proclamarea Regatului României.
Proiectul arhitectural și peisagistic a fost realizat de arhitectul peisagist elvețian Eduard Redont.
La vremea respectivă au fost plantați 4.000 de arbori mari, 6.000 de coniferi și peste 48.000 de arbuști.
Parcul Carol I cuprinde azi și o serie de monumente istorice. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt Mausoleul, Fântâna Cantacuzino și Fântâna Zodiac, aflată chiar la intrarea principală în parc.
Mausoleul a fost inaugurat în perioada comunistă, 1963, după planurile arhitecților Horia Maicu și Vasile Cucu. Din anul 1991 au fost depuse acolo osemintele ostașilor căzuți în al doilea Război Mondial, aduse din Mausoleul de la Mărășești. Monumentul a fost închinat în cinstea memoriei Eroului Necunoscut.
Restaurarea Fântânii Cantacuzino, anunțată recent de PMB, reprezintă un proiect separat. Primarul Nicușor Dan a anunțat că vor fi restaurate bazinul și corpul fântanii și va fi reparată instalația de apă.

Fântâna George Grigorie Cantacuzino este un monument neoclasic, construit de arhitectul Al. Freiwald și sculptorul Karl Storck în anul 1870, la inițiativa primarului de atunci, Gheorghe Grigore Cantacuzino.