foto: Facebook/Nicușor Dan
Palatul Ștribei, construit în jurul anului 1835 la comanda lui Barbu Știrbei și clasat ca monument istoric de categoria A, va fi restaurat. Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat astăzi că a semnat autorizația pentru efectuarea lucrării.
„Proprietarul privat al clădirii o va renova pe cheltuiala proprie, urmând să păstreze toate elementele arhitecturale, dar și să reconstruiască corpul dispărut al fostei remize de trăsuri. Este pentru prima oară după 1989 când o clădire de patrimoniu care a fost demolată va fi reconstruită.
Precizez că nu va fi permisă nicio altă construcție modernă, care să afecteze din punct de vedere urbanistic palatul și zona adiacentă.”, a transmis Nicușor Dan pe Facebook.
Remiza a dispărut în anul 2008, împreună cu o casă de oaspeți și o cramă, după ce monumentele au fost declasate și demolate pentru a se construi un complex de locuințe și spații comerciale. La acea vreme, ministru al Culturii era Adrian Iorgulescu. Cazul a intrat în atenția Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Procurorii au deschis o anchetă care vizează legalitatea declasării și demolării anexelor palatului, dar și modul în care au fost emise avizele de construire, potrivit Pro Tv.
„Concret, între construcțiile distruse se află pivnița Palatului Știrbei, împrejmuirile și remiză (aripa de nord), repertoriate ca monumente istorice, precum și toate vestigiile care se regăseau în subteran, pentru care nu s-a obținut niciun aviz sau autorizație de descărcare de sarcină arheologică. Acțiunea de demolare a pus în pericol bunul imobil Palat Știrbei (monument istoric) și vestigiile subterane care, astfel, au fost și ele distruse”, au explicat procurorii anticorupție în ordonanța de efectuare a urmăririi penale a primarului general al Capitalei de la acel moment, Andrei Chiliman, acuzat că a autorizat demolarea.
Ulterior, proprietarul a încercat să obțină autorizație de construcție pentru un complex imobiliar de lux, care prevedea și o parte de magazine și reducea aproape complet spațiul verde din spatele palatului. De asememenea, acesta nu respecta distanța legală față de un monument istoric. Proiectul a fost aspru contestat de societatea civilă și nu a primit, în final, avizele necesare.
În ultimii 10 ani, pe spațiul din spatele monumentului a funcționat Grădina Eden, iar la parterul clădirii au mai avut loc expoziții de artă contemporană.
Palatul, realizat în stil neoclasic după planurile arhitectului francez Michel Sanjouand, a fost folosit de Barbu Știrbei, în perioada 1849-1856, ca reședință domnească de protocol.