Palatul Elisabeta își deschide porțile pentru vizitare

În cursul lunilor iulie, august și septembrie 2020, Palatul Elisabeta, reședința familiei regale în România, își deschide porțile pentru vizitatori.

Vizitatorii vor avea acces în sălile cu caracter public ale palatului: Salonul Mihai I, Galeria de Artă Contemporană, Salonul Carol I și Elisabeta, Salonul Alb, Biroul Majestății Sale, Sala Regilor, Holul de Marmură și Sufrageria Mare.

De asemenea, vizitatorii vor avea acces pe Platforma cu Lei și în grădina Palatului, acolo unde are loc în fiecare an Garden Party și unde se află „Memorialul Copacilor”, care cuprinde arbori plantați de personalitățile regale și șefii de Stat care au vizitat palatul, din anul 2001 încoace.

Vor fi expuse uniformele militare ale Regelui Mihai I, colecția de costume populare a Reginei Elena, decorații și ordine regale, Colecția Regală de Artă Contemporană, portretele regilor și reginelor României din toate generațiile, precum și masa din Sufrageria Mare, pregătită pentru dineurile oficiale.

Expoziția va avea un caracter permanent și va funcționa în anumite perioade ale anului.

Familia regală va transmite în curând detaliile privind regulamentul și programul de vizitare.

Istoria Palatului Elisabeta

Arhitectura Palatului Elisabeta a fost desenată de arhitectul Duiliu Marcu în 1930, în stil maur și brâncovenesc, iar construcția a fost finalizată într-un singur an, din 1936 până în 1937.

Numele său vine de la Principesa Elisabeta a României, prima fiică a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, cea pentru care a fost construit palatul. Clădirea urma să îi servească drept locuință celei care era Regina Elisabeta a Greciei, prin urmare, ea nu a fost gândită pentru recepții fastuoase.

Însă Regina Elisabeta a Greciei nu a locuit foarte mult aici, preferând reședința de la țară, Castelul Banloc.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, după bombardarea Palatului Regal de pe Calea Victoriei, Regele Mihai I a fost nevoit să își mute reședința la Palatul Elisabeta. Astfel, regele a locuit aici de la 23 august 1944 până la lovitura de stat din decembrie 1947, când a fost forțat să semneze actul de abdicare și să părăsească țara.

Regele Mihai I a revenit în Palatul Elisabeta în anul 2001. Aici a locuit pe perioada șederii în România, însă nu s-a întors niciodată definitiv în țară, ci doar ocazional. La Palatul Elisabeta au avut loc ceremonii oficiale și, în fiecare an, sărbătoarea regalității a fost celebrată pe 10 mai printr-un Garden Party.

Regele Mihai I la balconul Palatului Elisabeta
foto: Familia Regală

În prezent, la Palatul Elisabeta locuiesc Principesa moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei și Principele Radu, reședința fiind concesionată de statul român familiei regale pe o perioadă de 39 de ani.

Povestea Palatului Elisabeta
sursa: Arhiva TVR/ Youtube

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *