Skip to content
VA Urechia

Palatul Comisiei Europene a Dunării din Galați a primit Marca Patrimoniului European

Palatul Comisiei Europene a Dunării, actualul sediu al Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” din Galați, este unul dintre cele 12 situri distinse anul acesta cu Marca Patrimoniului European. El devine astfel al doilea sit din România care primește acest titlu, după Memorialul Sighet, premiat în 2017 pentru rolul său în perpetuarea memoriei victimelor comunismului și regimurilor totalitare.

„Suntem prima instituție din Galați care candidează pentru acest titlu și ne bucură nespus acest câștig, care nu este doar al Bibliotecii, Consiliului Județean sau al partenerilor noștri, ci, înainte de toate, este un câștig pentru comunitatea gălățeană și pentru România.”, a declarat Corina Emanuela Dobre, managerul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia”, pentru Viața liberă.

Potrivit acesteia, monumentul a fost înscris în competiție cu un proiect prin care au fost prezentate istoria și semnificația sa la nivelul Uniunii, dar și o serie de activități de promovare a valorilor europene.

Marca Patrimoniului European se acordă o dată la 2 ani de către Comisia Europeană și reprezintă o formă de recunoaștere pentru acele monumente, locuri comemorative, peisaje culturale sau obiecte de patrimoniu care reflectă istoria și valorile Europei de astăzi.

Selecția națională pentru această ediție a inclus și Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA, din Sibiu, iar la nivel european au mai fost distinse, de exemplu, Muzeul Migrației din Bruxelles (Belgia), Manifestul Ventotene „pentru o Europă liberă și unită” (Italia) sau Parcul Minier Almadén (Spania).

Lista completă a câștigătorilor de anul acesta poate fi consultată AICI, iar harta tuturor siturilor care au primit Marca Patrimoniului European începând din 2013 poate fi parcursă AICI.

Palatul Comisiei Europene a Dunării (CED)

Palatul Comisiei Europene a Dunării a fost construit între 1893-1896 la cererea reprezentanților a opt state europene, beneficiind chiar și de fonduri comune. Până în 1948, el a servit drept sediu administrativ al C.E.D, prima instituţie europeană fondată în urma Congresului de Pace de la Paris (1856).

Rolul acesteia era să reglementeze regimul navigației pe Dunăre, iar membrii săi erau Imperiul Austro-Ungar, Al Doilea Imperiu Francez, Regatul Unit, Prusia, Imperiul Rus, Regatul Sardiniei și Imperiul Otoman. Principatul Moldovei a avut, la început, doar rol consultativ.

Palatul Comisiei Europene a Dunării
Palatul Comisiei Europene a Dunării/ fotografie de arhivă – Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”

După desființarea Comisiei, în 1948, Palatul a adăpostit mai multe instituții locale, iar din 1968 a devenit sediul Bibliotecii Județene „V.A. Urechia” din Galați, înființate încă din 1889 printr-un Decret Regal semnat de Carol I. În 2004, clădirea a fost introdusă pe Lista monumentelor istorice din judeţul Galaţi.

Construcția își păstrează până astăzi multe dintre elementele arhitecturale originale, de la frontonul în arc de cerc, susținut de două coloane, la ușa în stil francez, cu geamuri de cristal, stucatura de pe pereții interiori, balustradele cu feronerie, scările de marmură sau lambriurile din lemn din diferite esențe, unele rare.

Interiorul Palatului Comisiei Europene a Dunării
Interiorul Palatului Comisiei Europene a Dunării/ foto: Biblioteca Județeană „V.A. Urechia”

În plus, la demisol se găsește seiful în care Comisia Europeană a Dunării își adăpostea valorile, iar în aripa stângă se află un lift încă funcțional cu care membrii Comisiei transportau diferite obiecte.

Biblioteca ce își desfășoară activitatea în interiorul Palatului este astăzi și un punct de întâlnire important pentru locuitorii județului. Doar în luna aprilie a acestui an ea a găzduit un atelier de „Poveşti pentru copii spuse de bunici”, o întâlnire privind identificarea și evitarea știrilor false pe internet sau o colectă de carte pentru copiii din cadrul Fundației „Inimă de copil” din Galați.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *