teatru oradea

ORADEA: Program comun al instituțiilor de cultură, timp de un an

foto: visitoradea.com

Consiliul Județean Bihor și city managerul orașului Oradea au anunțat azi, în cadrul unei conferințe de presă, semnarea unui protocol privind un program comun al celor trei instituții de cultură din Oradea: Teatrul Regina Maria, Filarmonica de Stat Oradea și Teatrul Szigligeti, pe o perioadă de 12 luni.

Anunțul vine la câteva zile după ce în spațiul public s-a vehiculat informația că Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, dorește să comaseze cele trei instituții de cultură și să modifice contractele de muncă pe perioadă determinată.

La conferința de astăzi Ilie Bolojan a fost absent, iar conferința s-a desfășurat în prezența reprezentanților Consiliului Județean: Bihor Mircea Mălan – vicepreședinte, Călin Gal – vicepreședinte, Mihai Jurca – city manager Oradea.

Mihai Jurcă a evitat să comenteze propunerea de comasare a instituțiilor de cultură din Oradea, afirmând că nu dorește să comenteze până nu vor fi planificate și stabilite niște date concrete.

,,Nu vreau să comentez aceste treburi în momentul de față, nu există un proiect în acest sens. Bineînțeles că pentru a avea astfel de proiecte trebuie să avem la bază niște date la nivelul acestor instituții.

Este prematur, nu putem discuta de o astfel de comasare (…) din practica pe care noi am studiat-o și pe care o vedem în unele instituții de cultură din România este clar că există posibilitatea de a face niște spectacole mai bune, de a duce acest act cultural spre beneficiari în condiții și rezultate mult mai bune, dar in momentul de față nu există o procedură în baza căruia să lucrăm la un proiect de acest gen”, a spus Mihai Jurcă, city manager Oradea.

Reprezentanții Consiliului Județean au argumentat că un program comun, pe 12 luni, va diversifica și dinamiza oferta culturală a orașului, scopul principal fiind unul turistic. În acest sens, au afirmat că nu pot concura cu Cluj, care e un oraș al festivalurilor, dar pot oferi ceva diferit, cum ar fi cultură tradițională, fără să explice ce înseamnă pentru ei cultură tradițională.

,,Consider că până la un anumit punct în formula de astăzi oamenii pot să desfășoare activități, atât în zona spațiului public, cât și activități dinamice sau altfel de tipuri de evenimente culturale care le pot aduce număr mai mare de cumpărători de bilete sau audiență mai bună.” – a afirmat Călin Gal, vicepreședintele CJ.

Vicepreședintele Călin Gal a menționat că în momentul de față toate evenimentele culturale se vor desfășura în interiorul celor trei instituții, însă consideră din cauza lipsei de spații și utilități se văd nevoiți să găsească o locație comună celor trei instituții. Prin urmare, că ar fi oportună construirea unei săli care să înglobeze toate aceste activități.

În ceea ce privește contractele și salariile angajaților, aceastea nu vor suferi modificări în perioada următoare, însă autoritățile au afirmat că pentru salariile pe care deja le primesc, artiștii ar putea fi implicați în mai multe proiecte ale orașului, inclusiv în implementarea acestui protocol comun.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *