Obiecte care au aparținut Regelui Mihai I și Ecaterinei Teodoroiu, expuse la Palatul Vechi al BNR

Obiecte care au aparținut Regelui Mihai I și Ecaterinei Teodoroiu pot fi văzute până la sfârșitul lunii mai în cadrul a două expoziții temporare organizate de Banca Națională a României, în incinta Palatului Vechi.

Expoziția ”100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I (1921-2017)”, „realizată ca o incursiune imaginară în viața monarhului, de la copilărie la senectute”, potrivit BNR, conține uniforme de mareșal și documente care au aparținut suveranului, precum o copie a actului său de naștere și câteva dintre caietele pe care le-a folosit ca elev al Clasei Palatine, o clasă specială formată în anii 1940 la cererea Regelui Carol al II-lea al României pentru educația fiului său, cât și medalii emise cu ocazia unor evenimente speciale, precum urcarea pe tron a Regelui Mihai I, la vârsta de 6 ani.

Copie după actul de naștere al Principelui Moștenitor Mihai/ foto: Adelina Miron
Copie după actul de naștere al Principelui Moștenitor Mihai/ foto: Adelina Miron

„Noi, Mihail Antonescu, Ministrul Justiției, îndeplinind atribuțiunile de Ofițer al starei Civile, pentru familia Regală, asistat de D-l. Constantin Romano, Secretarul General al Ministerului Justiției – potrivit art.1 din statutul actelor stării civile ale membrilor familiei Domnitoare, anexat la legea promulgată cu Decretul Regal nr.3646 din 30 August 1920, în urma înștiințări ce ni s-a făcut că Alteța Sa Regală Principesa Elena a României, soția Alteței Sale Regale Principele Carol, moștenitorul tronului României, a născut în Castelul Foișor, din Comuna Sinaia, Județul Prahova, un copil de sex masculin, ne-am transportat, după cererea Alteței Sale Regale Principele Carol, la zisul Castel, unde domiciliază și unde Alteța Sa ne-a înfățișat un copil de sex masculin căruia Alteța Sa Regală Principesa Elena a României îi dăduse naștere.

Domnul Doctor profesor C. Louros, care a asistat la naștere ne-a declarat că Copilul a fost născut în ziua de Marți două zeci și cinci Octombrie anul una mie nouă sute două zeci și unu, la orele nouă spre zece și patru zeci minute.

Constatăm dar nașterea copilului de sex masculin, născut la data și ora mai sus arătată, fiul Alteței Sale Regale Principele Carol, Moștenitorul Tronului României, de ani 28 și al Alteței Sale Regale Principesa Elena a României, soția sa, de ani 24, după declarațiunea făcută de tatăl său Alteța Sa Regală Principele Carol, care i-a dat numele de Mihai.”, se consemnează în actul de naștere al principelui Mihai.

Caietul de elev al Clasei Palatine al Principelui Moștenitor Mihai / Adelina Miron
Caietul de elev al Clasei Palatine al Principelui Moștenitor Mihai/ foto: Adelina Miron

Alături de documentul care atestă nașterea moștenitorului tronului regal al României, se află și unul dintre jurnalele bunicii sale, Regina Maria, deschis la pagina dedicată zilei botezului nepotului său, 22 ianuarie 1922.

Jurnal al Reginei Maria, deschis la paginile dedicate zilei botezului nepotului său, Mihai/ foto: Adelina Miron

Expoziția dedicată Ecaterinei Teodoroiu, cu ocazia primei bancnote românești puse în circulație pe care este reprezentat portretul unei femei, reunește o parte dintre obiectele personale ale eroinei, precum uniforma militară și cea de cercetaș, casca și ochelarii.

Ochelarii Ecaterinei Teodoroiu/ foto: Adelina Miron
Ochelarii Ecaterinei Teodoroiu/ foto: Adelina Miron

Ecaterina Teodoroiu a murit alături de soldați pe câmpul de luptă, în cadrul Bătăliei de la Mărășești, pe Dealul Secului, pe 22 august 1917, la doar 23 de ani, după ce plutonul pe care îl comanda a trecut din rezervă în linia întâi a frontului.

”Înainte băieți, nu vă lăsați, sunteți cu mine”, a strigat Ecaterina Teodoroiu înainte să cadă lovită de două gloanțe.

Cultura la dubă a scris pe larg despre povestea primei femei reprezentate pe o bancnotă românească pusă în circulație.

Uniforma de sublocotenent a Ecaterinei Teodoroiu/ foto: Adelina Miron
Uniforma de sublocotenent a Ecaterinei Teodoroiu/ foto: Adelina Miron

Alături de obiectele Ecaterinei Teodoroiu este expusă și o replică a uniformei de soră de caritate a Reginei Maria.

Replică a uniformei de soră de caritate a Reginei Maria/ foto: Adelina Miron

Tururile celor două expoziții sunt ghidate și gratuite și au loc în baza unei programări prealabile, realizate cu minimum două zile lucrătoare înainte de data vizitei, prin completarea formularului de înregistrare.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *