O sculptură invizibilă a fost vândută pentru 15.000 de euro: ”Vidul nu este altceva decât un spațiu plin de energie”

Artistul italian Salvatore Garau a obținut 15.000 de euro pentru o sculptură invizibilă, intitulată Io Sono (Eu sunt). Deși nu poate fi percepută prin simțuri, Salvatore Garau consideră că opera lui este valoroasă datorită energiei cu care este încărcată. Nimicul, crede acesta, invită la exersarea imaginației.

“Vidul nu este altceva decât un spațiu plin de energie și, chiar dacă îl golim și nu mai rămâne nimic, conform principiului incertitudinii al lui Heisenberg, acel nimic are o greutate”, a declarat Salvatore pentru Diario AS.

„Prin urmare, are energie condensată și transformată în particule, adică în noi”, a mai precizat artistul.

Io Sono a fost scoasă la vânzare în luna mai de casa de licitații italiană Art-Rite. Sculptura a fost estimată la o valoare cuprinsă între 6.000 și 9.000 de euro, dar ofertanții au ridicat prețul la 15.000 de euro, potrivit Diario AS.

Cumpărătorul a primit un set de instrucțiuni din partea artistului pentru sculptura invizibilă. Opera trebuie expusă într-o casă privată și păzită de orice posibilă interacțiune care ar putea să o degradeze.

„Când decid să expun o sculptură imaterială într-un spațiu dat, acel spațiu va concentra o anumită cantitate și densitate de gânduri într-un punct precis, creând o sculptură care va lua cele mai variate forme”, a explicat Salvatore Garau.

„Oare nu cu toții dăm formă unui Dumnezeu pe care nu l-am văzut niciodată?”, se întreabă artistul italian.

Io Sono este una dintre lucrările imateriale ale lui Salvatore. La începutul anului, în Piazza Della Scala din Milano ”a apărut” sculptura Buddha In Contemplation. Pentru ca trecătorii să nu atingă din greșeală obiectul de artă fragil, artistul a trasat în jurul acestuia un pătrat cu o bandă adezivă.

„Nu o vezi, dar există. Este făcută din aer și spirit. Este o lucrare care îți cere să activezi puterea imaginației, o putere pe care o are oricine, chiar și cei care nu cred că o au”, a spus Garau despre scultptura din Milano.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *