Skip to content

O expoziție dedicată Jandarmeriei Române face turul muzeelor din țară: “Jandarmeria şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului.”

foto: MNIR

Expoziția organizată de Muzeul Național de Istorie a României în perioada iulie – noiembrie 2020 la București ajunge zilele acestea la Muzeul Județean Buzău, după ce înainte a fost itinerată și la Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural și la Complexul Muzeal Arad în perioada 2-25 aprilie 2021.

Conform comunicatului transmis de MNIR, “Jandarmeria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale.”

Evenimentul intitulat „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, este realizat cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, în parteneriat cu Inspectoratul Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Muzeul Jandarmeriei Române, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Complexul Muzeal Arad, Muzeul Militar Național ,,Regele Ferdinand I’’, Asociația RoMilitaria, Consiliul Județean Buzău, Muzeul Județean Buzău și Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău.

Potrivit Muzeului Național de Istorie, “expoziția își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României.”

foto: MNIR.ro

Sunt expuse distincții militare, brevete, documente, fotografii, periodice de specialitate sau uniforme care provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, Muzeului Jandarmeriei Române și al Asociației RoMilitaria.

foto: MNIR.ro

Expoziția nu cuprinde, însă, imagini video cu abuzuri comise de Jandarmeria Română de-a lungul ultimilor 30 de ani. Cel mai controversat moment din istoria recentă, 10 august 2018, a fost relatat în întreagă presă internațională și condamnat în Parlamentul European.

De asemenea, președintele țării, Klaus Iohannis a criticat atunci violența forțelor de ordine: “Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei”.

Protestele pașnice reprimate violent de Jandarmeria Română s-au soldat cu 200 de persoane care au avut nevoie de îngrijiri medicale. În martie 2021, Tribunalul București a decis clasarea definitivă a dosarului 10 August.

Dar în aprilie 2021, Curtea de Apel a decis redeschiderea dosarului victimei Ioan Crăciuneanu, care a fost gazat şi ameninţat de jandarmi la mitingul din Piaţa Victoriei din 10 august 2018, iar o grenadă de mână cu efect iritant lacrimogen a căzut lângă el şi l-a rănit la picior.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *