foto: Adrian Scutariu
Azi se împlinește un an de la ieșirea din starea de urgență și intrarea în starea de alertă. Dan Perjovschi, artist cunoscut la nivel internațional, a desenat la Centrul de Vaccinare din Fierbinți, la invitația medicului din localitate, Eugen Vuțescu, la rândul lui pictor și scriitor.
Vineri, cu o zi înaintea ridicării restricțiilor, la ieșirile din București se simțea deja pe șosele aglomerația care va sufoca weekendul acesta muntele și litoralul cu turiști dornici să recupereze în două-trei zile distracția pe care au pierdut-o în ultimul an.
La doar 35 de kilometri distanță, la Fierbinți, într-o liniște specifică României rurale, câțiva localnici vindeau răsaduri la șosea. Copiii se plimbau cu bicicletele sau trotinetele, ori stăteau în părculețul din centrul orașului. Câțiva adolescenți socializau la o bere, în fața singurei shaormerii din localitate. Cu toții păreau desprinși de școala online, iar atmosfera era mai degrabă de vacanță de vară.
Câțiva metri mai încolo, în fața casei de pariuri și păcănele stăteau 3 polițiști. S-au deplasat către noi după ce au văzut camera de fotografiat.
– “Ce faceți aici?
– Ne plimbăm.
– Ah, ați venit așa, în vizită…”
Nu ar fi ceva neobișnuit. Un localnic ne povestește că după popularitatea serialului Las Fierbinți, oameni din toată țara vin cu mașinile acolo pentru a-și face poze la barul lui Bobiță.

Noi nu căutam, însă, barul, ci centrul de vaccinare, unde artistul Dan Perjovschi a acceptat să deseneze, la invitația medicului de familie din localitate, Eugen Vuțescu.
Centrul de vaccinare a fost amenajat într-o fostă primărie, monument istoric de importanță locală, construit în 1923, în stil neoromânesc. Un simbol al Fierbințiului de altădată, adus, totuși, la standardele zilelor noastre, prin vopseaua roz.

În interior, Dan Perjovschi acoperă pereții albi și drepți cu desene create în pandemie, dar și altele deja cunoscute, cu mesaje pro-europene sau ecologiste.
„Eu desenez realitate. Iar realitatea s-a redus la un subiect. Am abordat subiectul ăsta din toate unghiurile posibile. Și s-au strâns. Aici am făcut un fel de selecție, cu cele care sunt cumva mai generaliste. De exemplu, am folosit mai puțină engleză. Am lăsat love, că știe toată lumea.”, spune artistul.

Pentru un astfel de performance, Dan Perjovschi ar câștiga minimum 5000 de euro la o galerie de peste hotare. La Fierbinți a desenat pro-bono. Singura recompensă a fost o doză de vaccin Moderna.
“Sunt mai tare ca Dan Bitman. Hahaha. Știi de ce? Pentru că eu pot face gratis. Ca artist, să poți să alegi ce să faci, să te duci undeva și să nu iei bani e o mare libertate. Ce fac aici e mai important decât la a nu știu câta galerie.
Pentru mine e un proiect artistic, social și civic în același timp. Am fost realmente impresionat.”

Doar câțiva localnici vin din când în când la prima doză de vaccin sau la rapel. Printre aceștia o întâlnim pe doamna Maria.
Are 78 de ani și s-a îmbrăcat ca de sărbătoare pentru vaccin. Fusta, dresul impecabil și pantofii cu inserții metalice arată că pentru ea este un moment important.

A venit la rapel și spune că a fost convinsă de copii. Nu a avut efecte adverse după prima doză și pare optimistă.
– „Ce spuneți de desenele de pe pereți?
Zâmbește cu privirea.
– A venit un artist și le-a desenat. E aici.
– Eu, de emoții, nici nu am observat. Am intrat direct la doctor.”

Peste drum de centrul de vaccinare este o prăpastie pe care doar cei foarte curajoși o trec. Nu e un crater în șosea, ci o prăpastie între știință și idei asumate de la televizor sau de la biserică.
“Am niște varice, am sondă în rinichi, am diabet. Le am pe toate. Vaccin îmi mai trebuie?” ne zice un vânzător de răsaduri. Domnul Alexandru spune că nu s-ar vaccina decât dacă ar fi obligatoriu pentru a vinde în piață.
„Toată vara am vândut la piață, am băgat degetu-n gură, vorba aia, și n-am pățit nimic.”
“Și prea multă igienă strică. Dacă ești steril tot, nu mai ai imunitate, cum te atinge un microb, te doboară.”

„Eu nu sunt de acord”, ține să completeze doamna care vinde lângă.
„Când a apărut virusul, nu credea nimeni. Nici eu nu credeam. Apoi mi s-au îmbolnăvit ambele surori și de curând mi-a murit o mătușă. Eu m-am vaccinat.
“Problema e că la televizor nu au explicat bine vaccinul și oamenii sunt speriați.”
ne spune aceasta.

– „Lăsați, că nu suntem niște oligofreni, știm și noi să citim și să înțelegem. Eu nu mă vaccinez, să mă ia Domnul la el dacă vrea, așa e dat, nu să chem eu moartea. Mai bine mor de boala mea, decât de vaccin.”, intervine o altă vânzătoare de răsaduri, mai în vârstă.
– Dar de ce vă este frică de vaccin?
– Nu îmi e frică, dar îmi este teamă.

Sunt bolnavă, pensionară, am și fata bolnavă de cancer, nici ea nu a vrut să se vaccineze. Am ascultat și noi cu atenție la televizor și eu nu vreau.
– Peste drum sunt niște medici, ați stat de vorbă cu ei, poate vă explică mai bine?

– Da’ ce-mi trebuie? Am și eu medic de familie la București. Dar am văzut și eu ce zic oameni mai deștepți decât noi și ei zic că e cu probleme vaccinul. Fiica mea făcea vaccinul de gripă și zăcea două săptămâni la pat. Eu oricum sunt pensionară, nu ies din casă.
Voi ce faceți? Ați venit la vaccin?
– Nu, am venit fiindcă desenează un artist acum în centru.
– Cine, Teodorescu?
– Nu. Cine e Teodorescu?
– Un profesor de la noi.”
Despre Teodorescu nu am aflat mai multe, însă am aflat că la Fierbinți s-a născut un important pictor român, Alexandru Țipoia, în 1914.
De altfel, Fierbinți are o istorie mai bogată decât ne-am fi imaginat. Conform Primăriei Fierbinți, cele mai vechi descoperiri arheologice atestă existența unei comunități pe aceste meleaguri încă din secolele III -IV, iar localitatea există oficial de la 1622, cu denumirea Hierbinți.

La singurul Centru Cultural din Fierbinți se află acum o farmacie. Deocamdată nu se știe ce se va întâmpla cu monumentul istoric în care e organizat centrul de vaccinare. Însă medicul și artistul Eugen Vuțescu intenționează să îl convingă pe primar să transforme spațiul într-un centru cultural cu adevărat viu.
“Ar putea fi un centru cultural. Dar bibliotecile nu mai pot fi doar biblioteci, muzeele nu mai pot fi doar muzee. Ele trebuie să devină platforme de cunoaștere, în toate formele.”, spune Dan Perjovschi.
Desenele lui Dan Perjovschi vor rămâne pe pereți până la finalul pandemiei, oricând va fi asta. După aceea, pereții vor fi vopsiți, iar spațiul igienizat.

