el clasico

Noua normalitate. Povestea unui El Clasico cu 86.000 de oameni în tribune, după ce 80% din populația Spaniei s-a vaccinat

foto: Cultura la dubă

În timp ce România trece prin cea mai gravă perioadă de la declanșarea pandemiei de coronavirus până în prezent, înregistrând cea mai mare rată de deces din lume, raportată la populație, Spania, una dintre țările grav afectate de coronavirus anul trecut, ne arată în prezent că viața poate fi mai aproape de normalitate, după ce aproape 80% din populație s-a vaccinat.

Pe 24 octombrie, la Barcelona, peste 86.000 de oameni au participat la cel mai așteptat meci al anului: Barcelona – Real Madrid.

A fost pentru prima dată după 18 luni când stadionul Camp Nou a fost deschis la capacitate maximă, iar accesul nu a fost condiționat de vaccin sau test, ci doar de purtarea măștii de protecție.

În contextul pandemiei, El Clasico nu a fost doar un meci de fotbal spectaculos, ci un simbol puternic al normalității oferite de vaccinarea în masă.

***

Duminica aceasta, Barcelona a revenit la vitalitatea de dinaintea pandemiei. Celebra plajă Barceloneta era plină de localnici, unii făceau sport pe faleză sau în mare, în timp ce turiștii se plimbau pe străzi, în port sau se bucurau de sangria și paella la terase.

Plaja Barceloneta, 24 octombrie 2021/ foto: Cultura la dubă
Plaja Barceloneta, 24 octombrie 2021/ foto: Cultura la dubă

Dincolo de vremea frumoasă de afară, orașul trăia forfota specifică unui eveniment important. La ora 16.15, Barcelona și Real Madrid se întâlneau pe stadionul Camp Nou, în primul El Clasico fără Messi, după 15 ani, și primul eveniment din Spania în pandemie, la care erau așteptați peste 80.000 de oameni.

În martie, Sonar, marele festival de muzică electronică organizat în Barcelona, anunța că se amână pentru al doilea an la rând, după ce fusese reprogramat pentru iunie 2021.

Spania încă nu își revenise după primul an catastrofal de pandemie, care a răpus peste 87.000 de spanioli, iar campania de vaccinare debutase lent. Totuși, azi Spania este dată exemplu în întreaga lume, pentru succesul pe care l-a arătat în privința vaccinării.

Barcelona, 24 octombrie 2021/ foto: Cultura la dubă

În ziua meciului, 24 octombrie 2021, 79.6% din populația Spaniei era vaccinată cu ambele doze, adică aproximativ 37 de milioane de cetățeni spanioli se vaccinaseră voluntar până la acea dată.

Chiar și așa, purtarea măștii este în continuare obligatorie la evenimente și în interior, iar oamenii respectă regula cu strictețe.

Accesul în țară se face pe baza certificatului verde și cu un formular detaliat pe care fiecare turist trebuie să îl completeze online, pe o platformă guvernamentală. În plus, la aeroport, câteva echipe medicale și poliția testează aleatoriu unii dintre turiștii aterizați, fie ei și vaccinați.

Grup de turiste în drum spre meci/ foto: Cultura la dubă

Prin urmare, chiar dacă nu a fost o condiție de acces, majoritatea prezentă pe stadion era vaccinată.

La startul partidei, tabela stadionului anunța o prezență de 86.422 de spectatori pe scaune, la care se adaugă sute de fotografi, jurnaliști, forțe de ordine și cele două echipe.

Iar revenirea la normalitate nu este doar una de moral, ci și una esențială din punct de vedere financiar.

El Clasico, 24 octombrie 2021/ foto: Cultura la dubă

FC Barcelona a încasat doar din vânzarea biletelor 4.5 milioane de euro. Pe lângă acestea, se adaugă veniturile din vânzarea de tricouri și alte suveniruri, băuturi răcoritoare și mâncare.

Iar dincolo de stadion, prezența turiștilor înseamnă profit pentru companiile de zbor, hoteluri, restaurante, magazine și muzee.

Cum a ajuns Spania să aibă 80% din populație vaccinată?

Spania este acum pe locul 5 în lume, în topul vaccinării, după Emiratele Arabe Unite, Portugalia, Cuba și Chile, întrecând marile puteri precum Marea Britanie, Franța și Germania.

Mai mult decât atât, Spania a atins această performanță fără vreun ordin guvernamental care să oblige anumite categorii să se vaccineze.

Începutul campaniei de vaccinare a fost lent și complicat de obstacole logistice pe care le-au întâmpinat mai multe țări. În aprilie, dacă Marea Britanie avea 13% din populație vaccinată, Spania avea doar 7%.

În primă fază, s-au vaccinat în masă cadrele medicale și asistenții din centrele pentru îngrijirea bătrânilor. Apoi, preluând exemplul acestora, seniorii spanioli s-au vaccinat în proporție de 95%, ținând cont, desigur, de catastrofa procată de primul val de îmbolnăviri din Spania.

Spaniolii au aflat încă de anul trecut cât de periculos este virusul și sute de mii de familii aveau cel puțin un cunoscut ucis de Covid 19.

Iar asta s-a întâmplat într-un stat cu un sistem sanitar modern, care se bucură de o rată mare de încredere din partea populației. Un profesor de sociologie de la Universitatea Autonomă din Madrid, Josep Lobera, a declarat pentru Euronews că succesul campaniei de vaccinare are explicații profunde legate de cultură și istorie.

Un fan al Barcelonei în drum spre meci/ foto: Cultura la dubă

“Spania a avut o tranziție lentă către democrație. Noi nu am avut democrație până în 1978 și traziția s-a terminat în 1981. Abia în anii 80 noi am început să devoltăm sistemul public de sănătate, adică mai târziu decât alte țări din Europa.

Pentru multe generații din Spania, în special pentru cei care au trăit această tranziție către democrație, spitalele publice sunt parte din modernizarea țării și au mare încredere în ele.”, susține profesorul Lobera.

Declarația subliniază și mai tare prăpastia dintre România și alte țări europene. Noi ne confruntăm cu un adevărat dezastru al sistemului medical public, la 32 de ani de la căderea comunismului.

Românii nu doar că au încrederea știrbită în spitale, ci le este frică să ajungă în spitalele publice, de teama bacteriilor sau, și mai șocant, de teama de a nu a muri arși în secțiile ATI.

În plus, sistemul sanitar românesc s-a confruntat cu un exod al cadrelor medicale în ultimii 30 de ani, iar azi, în plină pandemie, vedem cu adevărat efectele.

Chiar și dacă ar avea mai multe spitale, România nu ar avea suficiente cadre medicale pentru ele.

Revenind la cazul Spaniei, sociologul Lobera explică, de asemenea, cum este privit vaccinul în conștiința națională. Acesta povestește că spaniolii care au trăit în timpul regimului dictatorial al lui Franco au o adevărată traumă colectivă fiindcă le-a fost interzis accesul la vaccinul care previne poliomielita.

În timp ce țările occidentale au început vaccinarea împotriva poliomielitei în anii 50, spaniolii au primit vaccinul abia zece ani mai târziu, timp în care mulți și-au pierdut copiii și alte rude.

Recent, guvernul spaniol a recunoscut că victimele poliomielitei de la acea vreme au fost victimele regimului dictatorial.

Iată încă un motiv pentru care spaniolii privesc vaccinul ca pe un drept la sănătate și mai ales o explicație care ne arată de ce vârstnicii spanioli s-au vaccinat în proporție de 95%.

Mai mult, același sociolog vorbește despre o legătură puternică între generațiile de bătrâni și tineri. În Spania, 55% dintre tinerii cu vârste între 25 și 29 de ani locuiesc încă alături de părinți și chiar bunici. Pentru nu a-i pune pe aceștia în pericol, s-au vaccinat și ei.

Vizitatori la Muzeul Picasso/ foto: Cultura la dubă

Fenomenul fake news a ajuns, bineințeles, și în Spania. Însă încă de la începutul campaniei de vaccinare, guvernul central a avut o strategie clară prin care a câștigat încrederea populației. Mai exact, a lăsat specialiștii să vorbească.

Sociologii știau că politicienii pot influența masele atunci când vine vorba despre alegeri precum vaccinarea, astfel că specialiștii desemnați să se ocupe de campania de vaccinare le-au cerut politicienilor să nu facă declarații despre beneficiile sau riscurile vaccinului, ci să îi lase pe ei să fie vocea principală către cetățeni.

Deși Spania e o țară puternic fragmentată pe regiuni, în privința vaccinării politicienii au făcut un front comun, scopul tuturor fiind nu doar unul sanitar, ci și economic.

Mult dorita revenire la normalitate presupune reluarea activităților economice la toate nivelurile, astfel că a existat acest interes comun, pragmatic.

Din nefericire, politicienii români au folosit campania de vaccinare în scop electoral, fie că mesajul lor a fost unul pro sau contra.

Pe 24 iunie, când România nu avea nici 30% din populație vaccinată, președintele Klaus Iohannis făcea celebra declarație “practic, noi am oprit pandemia”.

Câteva luni mai târziu, România este pe primul loc în lume la rata mortalității, înregistrând până acum 46.015 decese cauzate de Covid 19.

În Spania, în schimb, mesajul autorităților, atunci când 80% din populație e vaccinată, este că lupta nu se oprește aici.

“Cea mai mare provocare pe care o avem acum este că mai avem 20% din populație de vaccinat. Încă mai avem 7 milioane de oameni care trebuie vaccinați, pentru a avea un success complet la toate categoriile de vârstă”, a declarat pentru Euronews medicul epidemiolog Daniel López-Acuña, fost director al departamentului pentru situații de criză la Organizația Mondială a Sănătății.

Cum arată normalitatea în pandemie

Deseori folosim cu toții sau auzim expresia “revenirea la normalitate”. Însă chiar sociologii și psihologii ne spun că, cel mai probabil, nu vom mai reveni niciodată la normalitatea cunoscută înainte de pandemie.

Pandemia are efecte puternice asupra stilului de viață și asupra stării emoționale, dar și efecte economice greu de recuperat.

Pentru unii oameni, noua viață în pandemie înseamnă ore în șir de lucru de acasă, în timp ce copiii trebuie supravegheați la școala online.

Pentru alții, viața nu va mai fi niciodată la fel fiindcă și-au pierdut mama, soțul, bunicii sau chiar copilul, din cauza pandemiei.

Și există și categorii pentru care pandemia a însemnat profit uriaș sau mai multă libertate. De exemplu, firmele de curierat ori firmele care produc materiale sanitare au devenit esențiale în pandemie. Iar noua viață a însemnat și libertatea de a lucra din fața unui laptop, din orice colț al lumii, pentru anumite categorii de angajați.

Cert este că nimeni nu a rămas neschimbat după ultimul an și jumătate.

A doua zi după meciul El Clasico, câștigat de Real Madrid cu 2-1, într-o dimineață de luni, plaja e în continuare aglomerată la Barcelona.

Plaja din Barcelona, 25 octombrie 2021/ foto: Cultura la dubă

Restaurantele și cafenelele se bucură de prezența turiștilor, care bifează, bineînțeles, și vizite la marile centre culturale și la muzee, în fața cărora formează cozi.

Pe La Rambla, cea mai populară arteră a orașului, zeci de copii din învățământul preșcolar au umplut zona. Fie că merg pe jos, ori vin cu autocarele, cei mici, însoțiți de profesori, merg la teatru sau la operă pentru copii.

Copii în fața teatrului/ foto: Cultura la dubă

Deși masca nu e obligatorie în aer liber, cu toții poartă măști, la fel și îngrijitorii lor. Aceasta este noua normalitate într-o țară care a înțeles că vaccinarea este, mai întâi de toate, speranță.

Copii în fața teatrului/ foto: Cultura la dubă

În România, elevii se află într-o vacanță de două săptămâni impusă de autorități, iar accesul la educație și cultură a devenit în pandemie un privilegiu pe care și-l permit doar familiile cu posibilități, predominant din mediul urban.

România este, în același timp, țara care tocmai a pus pe lista restricțiilor accesul în muzee, la 30% grad de ocupare, deși ele sunt goale în majoritatea timpului.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *