Noaptea Albă a Galeriilor, aflată la a 16-a ediție în București și a 6-a ediție la nivel național, are loc serile acestea, 30 septembrie – 02 octombrie, între orele 18.00 – 00.00.
Evenimentul cuprinde anul acesta peste 80 de galerii și spații alternative din 12 orașe din țară: București, Alba Iulia, Arad, Brașov, Cluj, Craiova, Iași, Reșița, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Timișoara și Târgu Mureș.
Potrivit Asociației Ephemair, inițiatorul proiectului, ediția actuală are loc doar datorită implicării comunității creative și a mediului privat, fără niciun fel de susținere financiară din partea autorităților locale sau de la Ministerul Culturii.
Suzana Dan, președintele asociațiatiei, a explicat pentru Cultura la dubă cum s-a ajuns în această situație, în ciuda notorietății evenimentului și a impactului său în comunitate.
“Vina este de ambele părți. Și a noastră, a operatorilor culturali, și a autorităților. Cel puțin în cazul evenimentelor care au un istoric consistent și care sunt deja menționate ca evenimente de importanță strategică pentru viața culturală a unui oraș sau la nivel național, cred că ar trebui să fie luate altfel în discuție în momentul în care se alocă finanțări din partea autorităților.
Când spun a noastră, a operatorilor culturali mă refer la faptul că sentimentul de nesiguranță în fața birocrației și a procedurilor realmente disperă și cele mai organizate minți, iar această neputință, în loc să ne unească pentru a schimba ceva, ne-a înghesuit pe fiecare dintre noi în colțul lui, unde am găsit mici soluții de supraviețuire și ușițe pe unde ni s-a facilitat accesul în marile birouri decizionale.
Dacă ne-am lupta împreună pentru drepturile noastre, cu siguranță că lucrurile ar sta altfel în cultură.”, a declarat Suzana Dan.
Aceasta a povestit că pentru proiectele culturale majore, cu un istoric bogat, nu există o formulă de finanțare pe termen lung, iar aplicarea anuală la AFCN sau încercarea de a convinge în fiecare an Ministerul Culturii că evenimentul merită finanțat, au devenit umilitoare.
“Noi nu putem să mai aplicăm. Mi se pare o chestie de etică să nu aplici în același timp cu un operator cultural care depune pentru prima dată un proiect la AFCN, când tu ai un proiect de peste 10 ani.
Anul trecut am avut o mare frustrare, aplicând la AFCN, la secțiunea pentru proiecte cu continuitate și neprimind finanțare. Asta ne poate demotiva foarte mult, te gândești că poate nu mai are nimeni nevoie de evenimentul ăsta, dar, de fapt, anul acesta se va întâmpla pentru că am fost întrebați de atât de multă lume când se întâmplă, încât am zis ok, îl facem, dar vom avea nevoie de suportul vostru, al comunității.
Și da, nu vreau să mai aplic, să mă mai duc cu traista către niciun fel de autoritate pentru că nu este corect așa. Este epuizant să faci asta, imaginați-vă ce înseamnă să faci asta de 16 ani.
Treaba autorităților este nu doar să scrie o strategie și să dea o bifă că au făcut o strategie care sună foarte bine în scris, ci chiar să o implementeze.
Noi avem o tonă de strategii culturale care nu sunt implementate.
Nici măcar la Timișoara, care e cu trenul în gară. Știm ce presupune în cadrul unei Capitale Culturale un astfel de demers, dezvoltarea unor chestiuni care nu presupun doar zona culturală, ci infrastructura orașului. Totul se face last minute și în urma unui an de evenimente cu fast, pe care se cheltuiesc sume foarte mari, comunitatea locală nu rămâne cu absolut nimic.
Asta este exact din cauza faptului că aceste strategii sunt scrise din pix, dar nu sunt implementate niciodată în mod responsabil.” – Suzana Dan
Galeriile și ceilalți participanți își plătesc din propriile bugete organizarea acestor seri de eveniment, intrarea pentru public fiind liberă.
Anul acesta, mai mulți artiști din București își vor deschide atelierele pentru vizitare în cadrul Nopții Albe a Galeriilor.
“Am muncit toată vară, am câștigat niște bani pe care îi bag în eveniment. Dar, oricum, nu e vorba de o cheltuială care să îmi aparțină doar mie. Le sunt recunoscătoare tuturor participanților pentru această ediție, ei și-au dorit-o și au spus că vor să se implice.
Fără implicarea comunității și a participanților nu s-ar fi întâmplat ediția asta.
În pandemie le-am transmis autorităților că dacă mai vor să facem evenimente, dacă ne pot da măcar 100 de euro pentru măști și dezinfectanți, ar fi bine. Și nici pe aia nu au făcut-o.
Nu s-a mai întâmplat nimic cu schema de ajutor promisă. De fapt, ce a făcut Culturadata.ro cu acel registru a fost ușor pervers. Ne-au condiționat să ne înscriem în platforma lor ca să beneficiem de acel ajutor, când, de fapt, ei și-au făcut un recensământ al asociațiilor și asta a fost tot.”, a completat Suzana Dan.
Detalii despre programul NAG2022 găsiți pe www.noapteagaleriilor.ro, pagina de Facebook sau Instagram.