nae caranfil

Nae Caranfil va primi Premiul de Excelență la TIFF 2021

foto: alternative-cinema.com

Regizorul Nae Caranfil va fi distins cu Premiul de Excelenţă la cea de-a 20-a ediţie a TIFF, care va avea loc anul acesta, între 23 iulie și 1 august 2021.

La TIFF 2021 va fi proiectat lungmetrajul său de debut, ‘E pericoloso sporgersi’, într-o copie proaspăt restaurată în format 4K”, se arată într-un comunicat transmis de organizatori.

“Nu sunt părintele TIFF-ului – nici n-aş fi avut cum! – dar un fel de unchi tot mi se pare că-i sunt. Am participat la botezul lui în 2002 cu ‘Filantropica’; am sacrificat somnul câtorva sute de oameni prin avanpremiera în miez de noapte a lui ‘Restul e tăcere’ în 2007; am testat ‘Closer to the Moon’ ca work in progress în 2013; am celebrat 20 de ani de la debutul meu cu ‘E pericoloso sporgersi’ cam tot atunci; în fine, am inaugurat ediţia din 2016 în Piaţa Unirii cu ‘6,9 pe scara Richter'”, spune regizorul într-un mesaj transmis echipei TIFF.

Nae Caranfil a debutat în 1993, cu ‘E pericoloso sporgersi’, în secţiunea Quinzaine des Realisateurs la Cannes, a continuat cu ‘Asfalt Tango’ (1995), o comedie cu Charlotte Rampling, apoi cu ‘Dolce far niente’ (1998), cu Giancarlo Giannini, Francois Cluzet şi Marguerita Buy în distribuţie, selectat la Karlovy Vary.

‘Filantropica’ (2002), un mare succes de public şi de critică, a fost urmat de filmul de epocă ‘Restul e tăcere’ (2007), premiat cu nouă trofee Gopo şi propus de România la Oscar.

În 2014, în ‘Closer to the Moon’, Caranfil a adus împreună pe ecran vedete ca Vera Farmiga, Mark Strong şi Harry Lloyd, iar doi ani mai târziu a lansat musicalul ‘6,9 pe scara Richter’, pentru care a compus şi muzica, şi versurile.

TIFF va celebra 20 de ani de existenţă între 23 iulie şi 1 august 2021, în Cluj-Napoca, cu filme în premieră, invitaţi şi evenimente care vor puncta momente memorabile din cele două decenii de festival. Potrivit sursei citate, proiecţiile vor avea loc în aer liber, în locaţiile de anul trecut, dar şi în interior, dacă o va permite contextul, respectând toate măsurile de siguranţă, anunță organizatorii.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *