Paul Neagu

Muzeul de Artă din Liechtenstein îi dedică prima retrospectivă internațională lui Paul Neagu

foto: Ivan Gallery

Muzeul de Artă din Liechtenstein (Kunstmuseum Liechtenstein) îi dedică o retrospectivă lui Paul Neagu (1938-2004). Aceasta se desfășoară între 16 mai și 5 septembrie, fiind prima de anvergură internațională care îl are în prim plan pe artistul cu origini din România. Curatorii expoziției sunt Georg Schöllahmer, Magda Radu și Friedemann Malsch.

Paul Neagu s-a născut în București, unde a absolvit Institutul de Arte Plastice. În 1968, după ce lucrările sale au fost remarcate de artistul scoțian Richard Demnaco, el s-a stabilit, însă, în Marea Britanie. Acolo a predat la Colegiul de Artă Hornsey și la Colegiul Regal de Artă din Londra.

Influențat fiind de mișcarea cubistă și de nume ca Marcel Duchamp sau Constantin Brâncuși, Neagu s-a distins prin aplecarea către „arta palpabilă”, despre care a publicat și un manifest („Manifestul Artei Palpabile”, 1969).

Mai precis, operele lui, care includ picturi, lucrări grafice, sculpturi și performanțe, au fost concepute în așa fel încât să ofere o experiență completă, bazată nu doar pe simțul vizual, ci și pe cel tactil și cel olfactiv.

Printre temele care l-au preocupat se numără relația dintre uman și cosmic, materializată în ciclul „Antropocosmos”. În plus, artistul a cercetat atent simbolistica formelor geometrice și s-a arătat interesat de legăturile spațiale, acestea constituind punctul de pornire al unei alte serii, intitulate „Hyphen” (Cratima).

Hyphen, lucrare de Paul Neagu
Hyphen, de Paul Neagu/ foto: artnet

„Hyphen este o compoziție care, în ciuda aparentei simplități, se bazează pe considerații complexe asupra semnificațiilor formale și simbolice ale formelor geometrice de bază. [Ea] combină elemente culturale și populare, într-un limbaj pe care Neagu l-a creat studiind meșteșugurile și tradițiile țărănești, din România până în China și din Grecia până în Scoția.”, se arată în descrierea retrospectivei din Vaduz.

De-a lungul carierei, artistul a expus în multe colțuri ale lumii, ajungând în țări precum SUA, Elveția, Canada, Japonia, dar și România. În prezent, lucrări semnate de Paul Neagu fac parte din colecțiile unor instituții precum British Museum (Londra), Philadelphia Art Museum (Philadelphia), Tate Modern (Londra) sau Muzeul Național de Artă al României.

Mai mult, contribuții monumentale ale artistului se regăsesc și în spațiul public. De exemplu, pe Bulevardul Beijing, din Sectorul 1 al capitalei, se află monumentul din bronz intitulat „Crucea Secolului”. Iar în centrul Timișoarei, vizavi de Catedrala Mitropolitană Ortodoxă, se află „Crucificarea”, monument închinat Martirilor Revoluției.

Crucificarea, monument semnat Paul Neagu
„Crucificarea”, monument semnat Paul Neagu/ foto: Press Alert

De altfel, Timișoara este și locul în care artistul a cerut să fie înmormântat, în ciuda faptului că a activat ani buni în afara granițelor țării.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *