Ministrul Culturii: “Sprijinul financiar acordat independenților va fi prelungit și în starea de alertă.”

foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat azi că sprijinul pe care guvernul l-a acordat freelancerilor în perioada stării de urgență va putea fi accesat și în starea de alertă. Este vorba despre 75% din salariu mediu brut/lună, adică aproximativ 4000 de lei impozitabili. Starea de alertă este prevăzută, deocamdată, între 15 mai – 15 iunie.

După ce senatorul USR, Vlad Alexandrescu, a susținut că această inițiativă îi aparține, actualul ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu, a ținut să îl contrazică și să asume acest merit de partea guvernului Orban.

Iată ce a declarat Bogdan Gheorghiu:

Sprijinul financiar acordat artiștilor independenți va fi acordat și pe perioada stării de alertă? A fost o inițiativă a senatorului Vlad Alexandrescu în acest sens.

Nu. A fost inițiativa noastră. Știți cum e, după război mulți viteji se arată. Știu foarte bine cât de mult s-a muncit la nivel de Ministerul Culturii, cât de lungi au fost discuțiile cu cei de la Ministerul Muncii.

Legea, în prima ei formă, artiștii care trăiau exclusiv din drepturi de autor nu erau prinși nicăieri. Și noi am creat acest act normativ special, prin care cei ce au venituri exclusiv din drepturi de autor să poată beneficia de 75% din venitul mediu brut. Este rezultatul unei discuții îndelungate între Ministerul Culturii și Ministerul Muncii.

Iar acum noi am propus și ni s-a aprobat ca această măsură să fie prelungită și pe perioada stării de alertă.

Dar, ca să fie clar, a fost o inițiativă a noastră, în urma unor discuții aplicate cu sectorul independent. Nu uitați că suntem primul guvern care a avut o discuție, la nivel de prim ministru, cu cei din sectorul independent.

Așadar, cine își asumă merite de pe margine, poate să o facă, dar nu este corect.

Ok, deci este oficial că acest sprijin va fi prelungit și pe perioada stării de alertă?

Da.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *