Skip to content

Ministerul Culturii a sesizat Agenția Națională de Integritate cu privire la nereguli găsite la TNB. Iar Ion Caramitru l-a dat în judecată pe Mihai Călin

În urma memoriului depus de Sindicatul Actorilor din Teatrul Național București la Ministerul Culturii, comisia de control a ministerului a găsit mai multe nereguli. Printre acestea se numără și controversatul contract încheiat de TNB cu firma Mystage, cea care se ocupă de vânzarea biletelor online și care percepe un comision la achiziționarea online.

De exemplu, la un bilet care la casa de bilete TNB costă 40 de lei, pe Mystage, prețul inițial afișat este de 43,7 lei. La achiziția a două bilete, prețul va deveni, în loc de 80 de lei – 87,40 de lei. Asta doar în prima etapă. La finalizarea plății se adaugă un comision de 7,35 de lei, astfel că prețul final va fi, de fapt, 94,75 de lei, așadar cu 14,75 lei mai mult decât ar fi costat la casa TNB.

În răspunsul pe care Ministerul Culturii l-a trimis președintelui Sindicatului Actorilor din TNB, actorul Marius Manole, se arată că:

“Au fost dispuse măsuri de corectare a deficiențelor constatate, de recuperare a prejudiciilor și a fost sesizată Agenția Națională de Integritate cu privire la nerespectarea de către entitatea controlată a prevederilor art. 20, alin. 1 din legea nr. 176/2000 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice”.

În raportul corpului de control sunt precizate următoarele:

  • “La nivelul TNB, sistemul de control intern managerial este implementat parțial corespunzător, acesta există formal, sub forma unor proceduri și documente care, însă, nu respectă în totalitate prevederile OSGG nr. 600/2018 privind aprobarea Codului controlului intern managerial al entităților publice. Totodată, având în vedere că riscurile nu au fost identificate și monitorizate, sistemul de control intern managerial nu-și atinge scopul, neputând da astfel o asigurare rezonabilă cu privire la atingerea obiectivelor în condiții de eficacitate și eficiență a funcționării și respectarea legilor și a regulamentelor”

Din 43 de persoane angajate în funcții de conducere la TNB, doar 15 dintre ele au depus declarațiile de avere.

Încheierea contractului cu SC Mystage Ticketing SRL (nr. firma prin care TNB vinde bilete online) reprezintă o încălcare a prevederilor OUG nr. 925/2006, conform art. 2 alin. 2, TNB, în calitate de autoritate contractantă, avea obligația de a asigura o utilizare eficientă a fondurilor în procesul de atribuire, de a promova concurența dintre operatorii economici, precum și de a garanta nediscriminarea, recunoașterea reciprocă și tratamentul egal al operatorilor economici care participă la atribuirea contractului. Oferta Mystage, deși nu presupunea nicio cheltuială din partea TNB, în fapt, toate costurile ce decurg din desfășurarea contractului ( comisioane aplicate de Mystage ) au fost transferate către publicul spectator, deși prețul biletelor este subvenționat din fonduri publice.

După publicarea articolului am primit și punctul oficial de vedere din partea firmei Mystage, prin directorul său, Pericle Andrei Negescu.

“MyStage Ticketing a oferit o soluție de casă mult superioară a ceea ce exista în clipa aceea pe piața la cost 0 (zero) pentru TNB. Comisionul MyStage este compus din taxe de procesare, comision promovare, comision subvenție evenimente și costuri de funcționare. Comisionul de promovare reprezintă o sumă reinvestită de către myStage pentru promovarea fenomenului teatral românesc. Comisionul subvenție evenimente este o sumă reinvestită de către myStage în susținerea unei politici de comision minimal (chiar sub prețurile de procesare), pentru a putea susține vânzarea spectacolelor cu căutare redusă, prin reducerea de prețuri. Astfel, prin myStage, întregul comision este repus în folosință pentru transmiterea mesajului cultural către cât mai multe persoane. Mai mult, din acest comision, mySTAGE a finanțat și filmarea, editarea și publicarea de trailere pentru piese de teatru pentru organizatorii parteneri la niciun cost pt aceștia.” – Pericle Andrei Negescu, director Mystage

  • Diferența dintre chiriile încasate de TNB, pentru diverse evenimente private, și tariful de închiriere stabilit prin ordin de ministru, este de 793.900 de lei, “sumă care se constituie în prejudiciu“.
  • “Există situații în care actori care au jucat într-un număr foarte mic de spectacole într-un an sau nu au jucat deloc , au fost evaluați în Fișa de evaluare cu calificativul maxim. Obiectivele din fișa de evaluare sunt: “spectacolele realizate” și “repetițiile programate”
  • S-au achitat servicii medicale către o clinică privată pentru un număr mai mare de angajați decât cei care au beneficiat de serviciile respective.
  • “Au fost identificate situații de nerespectare a procedurilor privind parcurgerea celor 4 faze ale execuției bugetare a cheltuielilor. Au fost identificate facturi false, care nu au fost supuse vizei bun de plată

Conform unor surse din TNB, anterior depunerii memoriului, reprezentanții sindicatului, Marius Manole și Medeea Marinescu, au încercat să discute despre problemele din TNB cu directorul Ion Caramitru, însă acesta i-ar fi poftit afară din birou și i-ar fi amenințat că îi dă în judecată.

Abia după acest moment, Marius Manole ar fi depus memoriul la minister.

Câteva luni mai târziu, actorul Mihai Călin a vorbit public despre mai multe probleme din cadrul TNB, printre care faptul că mai multe persoane au fost date afară și anunțate cu doar 4 zile înainte, fără a se încerca găsirea de fonduri pentru păstrarea lor.

Mai mult, acesta a susținut că la 63 de ani, cariera de regizor de teatru a lui Ion Caramitru a “explodat” de când a devenit directorul TNB și că se joacă mai des spectacole regizate sau în care joacă Ion Caramitru, decât spectacole pentru a căror producție s-au cheltuit sute de mii de euro și pe care conducerea refuză să le mai programeze.

“Nu am întâlnit un director care să profite atât de mult de funcția sa în propriul interes, mediatic și mai ales financiar. Știu, o tot spuneți, legea va permite. În 2018, doar la Sala Mare , din 120 de reprezentatii, 65 sunt regizate și/sau jucate de dvs. (10% din încasări)”

Mihai Călin, 24 Septembrie 2019
sursa: Facebook

Pe 24 septembrie 2019, Mihai Călin i se adresa lui Ion Caramitru într-o scrisoare deschisă, publicată pe pagina sa de facebook. Actorul îl acuza pe Caramitru că, în 14 ani de directorat la TNB, a “confiscat teatrul”.

“Nu aveți vârstă de pensionare, nu există concurs deschis ( nimeni nu are dreptul să concureze , la final de mandat, cu dvs.) și bagati în buzunar 10% din încasarile nete pe fiecare reprezentație a unui spectacol regizat de dvs. Dacă nu la toate, măcar la cele mai profitabile. Numiți șefii de departamente( fără concurs). “

Mihai Călin, 24 Septembrie 2019
sursa: Facebook

Iată scrisoare integrală semnată de Mihai Călin:

Scrisorica deschisa adresata directorului TNB, Ion Caramitru Am trait astazi la Adunarea salariatilor din TNB,…

Publicată de Mihai Calin pe Marţi, 24 septembrie 2019

În schimb, Ion Caramitru, îi cere acum lui Mihai Călin daune morale și materiale, într-un dosar deschis la Judecătoria Sectorului 6 în data de 21 octombrie 2019.

Ieri, 21 noiembrie, a avut loc prima ședință, iar instanța a anulat cererea pentru că reclamantul nu ar fi îndeplinit toate procedurile administrative pentru ca ea să fie luată în considerare, printre acestea fiind neachitarea taxei de timbru. Ion Caramitru are la dispoziție 15 zile să ceară reexaminarea dosarului, iar un nou complet va decide dacă menține sau schimbă prima decizie.

Contactat de Cultura la dubă azi, Ion Caramitru a susținut că, de fapt, corpul de control al ministrului de atunci al Culturii, Daniel Breaz, “nu a găsit nimic”.

Care este motivul pentru care l-ați dat în judecată pe Mihai Călin?

L-am dat în judecată pentru ceea ce și-a permis să declare în ultima perioadă, declarații care au dus la un linșaj mediatic pe care nu îl meritam. Presa a preluat declarațiile domniei sale, cumva a culminat cu sesizarea domnului ministru Breaz care a trimis corpul de control aici, care două luni mi-a controlat, plecând de la declarațiile lui Mișu Călin și care n-au găsit nimic.

“Or, un asemenea demers care a dus la, ca să spun așa, la un lucru care este foarte greu de reparat fără o asistență juridică, nu poate rămâne nesancționat.”

Ion Caramitru
22 Noiembrie 2019, Cultura la dubă

Eu sunt în meseria asta de aproape 60 de ani. Am făcut lucrurile pe care le-am făcut, la vedere, ca să spun așa, și nu pot să las ca lucrurile astea fără o sancțiune.

Procesul este deschis pentru daune morale, în baza legii care permite acest lucru și daune materiale legate de această chestiune, pe care eu am declarat aici, în teatru, la ședința pe care am avut-o de față cu toată lumea, când am anunțat colectivul teatrului că îl voi da în judecată, nu este o surpriză, oamenii știau de acum o lună jumate, că dacă voi câștiga procesul, aceste daune materiale se vor face fond de rulment la Asociația Teatrului Național pentru activitățile teatrului. “

Contactat de Cultura la dubă tot azi, Mihai Călin a spus doar “mă declar public nedumerit. La ce se referă că mi-am permis să declar?

În schimb, mai mulți actori din TNB și-au arătat susținerea față de Mihai Călin, în cazul în care acesta va ajunge în fața instanței.

Iată postarea actriței Diana Dumbravă:

Intre timp colegul meu, Mihai Calin a fost dat in judecata de catre Ion Leonida Caramitru. Pe ce motiv n-am inteles. Dar…

Publicată de Diana Dumbrava pe Joi, 21 noiembrie 2019


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *