Skip to content

Mihai Păun, director Electric Castle: „Va fi un experiment rural-urban cum nu s-a mai făcut în România.”

După un an în care pandemia a anulat numeroase evenimente culturale, Electric Castle va deschide vara aceasta sezonul marilor festivaluri de muzică printr-o ediție specială, care promite regăsirea și reconectarea cu artiștii iubiți de public, dar și o serie de evenimente conexe aparte.

Electric Castle Special va avea loc între 6-15 august 2021. Timp de 10 zile, fanii Electric se vor bucura de peste 400 de evenimente, în peste 30 de locații din Cluj-Napoca și Bonțida.

La jumătatea lunii mai, măsurile adoptate de CNSU cu privire la organizarea evenimentelor culturale au dat peste cap planurile organizatorilor de festivaluri. Decizia autorităților a venit târziu și cu limitări foarte dure cu privire la numărul maxim de participanți.

Pentru luna iulie, când era programat Electric Castle, limita era de 2.500 de persoane – un număr extrem de mic pentru un festival care în 2019 a strâns în total peste 200.000 de participanți. În aceste condiții, singura variantă viabilă pentru organizatori a fost amânarea ediției a 8-a pentru 2022.

Totuși, Electric a revenit și a anunțat o ediție specială. Am stat de vorbă cu directorul general al festivalului, Mihai Păun, pentru a afla ce presupune EC Special în condiții de pandemie, o ediție organizată de la o lună la alta.

Arhiva Electric Castle

„Avem o tradiție cu acest festival și decizia inițială de a-l amâna nu a fost ușoară. În urma măsurilor și a restricțiilor pentru evenimente anunțate de către autorități atunci, în mai, nu exista un scenariu real care să ne fi permis să organizăm EC8 în 2021. E nevoie de un an întreg de muncă pentru a planifica toate detaliile unui eveniment de o asemenea magnitudine.

După multe discuții și dezbateri, am hotărât, însă, că e cazul să ne regrupăm și să găsim o soluție ca Electric Castle să fie totuși prezent în vara lui 2021, într-o formulă diferită, pentru timpuri diferite.

Arhiva Electric Castle

Am reușit să punem la punct un plan și să ne organizăm rapid, pentru că știm că publicul Electric Castle își dorește asta, așa cum ne dorim noi toți.

Să fie o ediție în care să ne bucurăm de tot ce ne-a lipsit în pandemie – de muzică live, de viața socială, de dans, de distracție și de prezența celor dragi.

De aceea, mantra noastră pentru această ediție de EC_Special este Back to life.”, ne spune directorul general al Electric Castle, Mihai Păun.

Arhiva Electric Castle

De-a lungul timpului, Electric Castle a integrat în line-up-ul său zone muzicale diverse, precum rock, reggae, hip hop, trap, muzică electronică sau indie. Pe scena EC au urcat nume precum Florence + the Machine, Thirty Seconds to Mars, The Prodigy, Jessie J sau Franz Ferdinand.

Deși au avut foarte puțin timp la dispoziție, organizatorii Electric Castle au configurat și pentru ediția de anul acesta o paletă muzicală generoasă, care se remarcă prin varietate:

„Vor fi 10 zile de muzică diversă, de la indie rock și electro, la jazz, post punk, drum & bass, hip hop, cu peste 100 de artiști din mai mult de 10 țări. Urmează în foarte scurt timp să mai anunțăm ceva surprize pe zona muzicală.”

Și anul acesta, Electric Castle aduce nume importante de pe scena internațională, precum Aurora, Asaf Avidan, Slowthai, IAMDDB sau Dubioza Kolektiv. Alături de aceștia, vor urca pe scenă și mulți artiști români: Șuie Paparude, Subcarpați, Vița de Vie, Irina Rimes, CTC și mulți alții.

Arhiva Electric Castle

Pe lângă concerte, publicul Electric Castle va avea parte și anul acesta de EC Talks – o serie de discuții și masterclass-uri pe teme precum educația sexuală și sănătatea mintală.

Un festival cum este Electric Castle are un impact important asupra comunității locale. Pentru locuitorii din Bonțida, Electric Castle a devenit o sursă de venit semnificativă. Mulți localnici și-au transformat casele în moteluri și pensiuni pe timpul festivalului pentru a le închiria participanților. De asemenea, unii localnici își transformă curțile în locuri de parcare sau de camping și oferă mâncare și băutură.

Prin contribuțiile sponsorilor festivalului, terenul de sport al școlii locale din Bonțida a fost restaurat și a fost cumpărat mobilier pentru sălile de clasă. În 2017, organizatorii au reușit să strângă suma necesară pentru restaurarea castelului, prin campania „Give me a Brick” – la orice bar din festival, participanții puteau dona o cărămidă sau mortar (echivalentul lor în bani).

Arhiva Electric Castle, Castelul Bánffy

Anul acesta, pe 24 și 25 iulie Electric Castle se implică și cu o campanie de conștientizare a importanței vaccinării printre locuitorii comunei Bonțida. Iar între 6 și 8 august, festivalul revine la castelul Bánffy cu trei zile de muzică electronică.

Complet inedit este că după weekendul de la Bonțida, începând cu 9 august, concertele și celelalte evenimente Electric Castle se mută la Cluj. Evenimentele vor avea loc în mai multe puncte istorice din oraș, printre care Cetățuia.

Arhiva Electric Castle

“Am căutat o formulă de festival care să ne permită flexibilitate, să ne putem adapta rapid la regulile, mereu în schimbare, ale Guvernului.”

“Prin prezența la Cluj, festivalul devine totodată accesibil către un public mai generos. În plus, ne-am dorit să facem un experiment rural-urban, primul din România.

Clujul merită să fie inundat de muzică, de viață, mai mult ca oricând.”

Arhiva Electric Castle

Organizarea unui festival presupune înainte de toate, colaborare, mai ales în condiții atipice, cum sunt cele impuse de pandemie. În anumite momente, deciziile luate anul acesta la nivel național păreau a fi împotriva nevoilor organizatorilor de evenimente,  așa că am dorit să aflăm cum a fost relația cu autoritățile pentru echipa Electric Castle.

„Având atâtea ediții până acum de festival, s-a creat o relație solidă între noi și autorități, am putea spune că e un parteneriat bazat pe încredere. Cu Guvernul avem un canal deschis și activ de flux de informații, iar autoritățile locale ne-au sprijinit cu această ediție specială de Electric Castle de la bun început.”

Arhiva Electric Castle

“Vrem să asigurăm publicul că vom respecta normele pe care autoritățile le vor impune pentru perioada de derulare a festivalului.

Invităm toți participanții să fie responsabili, pentru că numai așa vom putea să ne bucurăm de această experiență pe deplin.”

Povestea Electric Castle a început în 2013, când prima ediție a festivalului a strâns la castelul Bánffy peste 32.000 de oameni. De atunci, festivalul și-a construit o identitate a sa, bazată pe îmbinarea dintre o selecție muzicală variată cu tehnologia și cu arta alternativă.

Arhiva Electric Castle

Deși contextul în care are loc este atipic, Mihai Păun ne spune că ediția de anul acesta nu va fi una atipică, ci mai degrabă o extindere a poveștii create până acum:

„Spiritul și atmosfera de festival cu care i-am obișnuit pe cei ce iubesc să vină la Electric Castle și muzica electrizantă rămân. La fel și entuziasmul nostru de a ne revedea. Noutatea e dată de contextul în care creăm această ediție și de surprizele pregătite, pe care le-am amintit mai sus, gândite astfel încât să ne ajute să ne bucurăm de tot ce ne-a lipsit în pandemie.”

Arhiva Electric Castle

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *