Skip to content

Marile companii de balet din Rusia sunt boicotate de lumea occidentală. Situația balerinei Svetlana Zakharova este incertă

Boicotarea artiștilor ruși continuă în întreaga lume. De data aceasta, marile companii de balet din Rusia sunt îndepărtate de Europa de Vest.

Royal Opera House a anulat un turneu pe care Baletul Bolshoi urma să îl susțină în această vară în Marea Britanie. Este vorba despre 21 de spectacole, care ar fi trebuit să aibă loc între 26 iulie și 14 august. “Din păcate, date fiind circumstanțele actuale, turneul nu poate continua.”, au transmis reprezentanții instituției conform The Guardian.

Controversată este în special situația celebrei balerine Svetlana Zakharova, prim-balerină la Bolshoi, dar și a celebrei instituții La Scala din Milano.

Zakharova, considerată de critici una dintre cele mai bune balerine ale generației sale la nivel mondial, s-a născut în Ucraina, acolo unde a și învățat balet în copilărie, dar la maturitate a rupt legătura cu țara natală. A fost vedeta Teatrului Mariinsky, apoi a devenit prim-balerină a companiei Bolshoi. De asemenea, a colaborat deseori cu Opera din Paris.

Succesul a adus-o rapid în atenția președintelui Vladimir Putin, care i-a oferit un loc în Consiliul Prezidențial pentru Cultură și Artă în 2006, iar în 2008 ea a obținut un mandat de parlamentar pe lista partidului lui Putin.

În 2008, Svetlana Zakharova a primit titlul de “Artist al Poporului” din partea lui Vladimir Putin/ foto: Biroul de Presă al Kremlinului

Publicația italiană Corriere della Serra scrie că publicul și comunitatea locală de ucraineni face acum presiuni pe La Scala pentru a renunța la serviciile balerinei, însă situația sa nu a fost clarificată momentan. Aceeași publicație notează că Zakharova ar fi regretat ulterior experiența din politică, conform unor declarații făcute la gale din Italia, prin urmare nu este cunoscută actuala sa poziție față de războiul din Ucraina.

Într-un interviu pentru Al Jazeera din 2018, ulterior anexării Crimeei de către Rusia, aceasta spunea că “În prezent nu mai sunt legată de Ucraina în niciun fel. Cred că politicienii noștri vor face ce este corect. Sunt doar tristă că națiunile noastre, care au fost apropiate ca niște surori, au niște relații atât de greșite acum.”

În același interviu, balerina preciza că se opune ideii de război.

Cel mai important lucru pentru mine este ca toată lumea, nu doar președintele rus, ci toți liderii lumii, să vorbească între ei și să evite războiul. E cel mai important lucru, astfel încât să nu existe copii morți, familii separate, nimic nu poate fi mai rău. Dar nu sunt persoana potrivită pentru a răspunde la întrebare. Eu trăiesc în propria mea lume închisă.”

Svetlana Zakharova (stânga) și Vladimir Putin (haina albă)/ foto: Biroul de Presă al Kremlinului

Între timp, zilele acestea au fost desfăcute contractele mai multor companii de balet din Rusia.

Spectacolele Baletului de Stat din Siberia au fost anulate de Wolverhampton Grand Theatre și de Royal&Derngate din Northampton. Iar Teatrul Helix din Dublin a anulat un spectacol Lacul Lebedelor, al Baletului Regal din Moscova.

Și în sport au fost luate decizii asemănătoare. Toate echipele rusești de fotbal au fost excluse din competițiile oficiale internaționale de către UEFA și FIFA.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *