Skip to content

Marele violonist Șerban Lupu a murit la 71 de ani

Șerban Lupu, unul dintre cei mai apreciați violoniști români la nivel internațional, cunoscut drept un promotor al muzicii lui George Enescu în Statele Unite ale Americii, a murit la vârsta de 71 de ani. A avut o bogată carieră în SUA, ca solist și profesor de vioară la Universitatea din Illinois, apoi și-a petrecut ultimii ani din viață în România, oferind masterclass-uri și concerte publicului de acasă.

Șerban Lupu s-a născut la Brașov în 1952. Și-a început cariera în România, dar a plecat în Marea Britanie pentru a studia la Guildhall School of Music cu importanți profesori de vioară, printre care și legendarul Yehudi Menuhin.

A primit numeroase premii la competiții de prestigiu, printre care Vienna International, Jacques Thibaud din Paris, Carl Flesch din Londra sau Royal Society of Arts. Ulterior a plecat în SUA pentru a studia la Universitatea din Indiana și a devenit, la rândul său, profesor de vioară la Universitatea din Illinois.

În paralel, a fost concertmaistru asociat al Operei din San Francisco și a concertat ca solist la Kennedy Center, Gstaad Festival, Aldeburgh Festival, Royal Festival Hall, Queen Elisabeth Hall, Wigmore Hall, St. John’s Smith Square and Carnegie Hall. De asemenea, a concertat alături de BBC Orchestra.

În istorie va rămâne ca artistul român care l-a promovat pe George Enescu în Statele Unite ale Americii. Dincolo de concertele de vioară enesciane pe care le-a interpretat și predat studenților săi, Șerban Lupu a organizat în 2005 premiera americană a operei Oedip, de George Enescu, la Universitatea din Illinois. Tot atunci a devenit directorul artistic al Societății George Enescu din SUA.

De asemenea, Șerban Lupu a înregistrat 6 volume cu opere enesciene necunoscute, descoperite editate și aranjate de el însuși.

În 2011, Șerban Lupu a primit titlul de Profesor Emeritus la Universitatea din Illinois. În România a fost decorat cu titlul de Comandor al Ordinului Naţional „Meritul Cultural” pentru activitatea muzicală şi culturală desfăşurată pe plan internaţional.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *