Maraton de 25 de ore de teatru la Teatrul Național Craiova

foto: hektomeron.com

Luni, 21 iunie 2021 a început la ora 19:00, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, Ziua Hektomeron, un maraton de teatru de 25 de ore. Data nu a fost aleasă întâmplător, căci pe 21 iunie a fost solstițiul de vară, cea mai lungă zi din an, numită și Ziua Soarelui.

Inspirat din 𝑫𝒆𝒄𝒂𝒎𝒆𝒓𝒐𝒏𝒖𝒍 lui Giovanni Boccaccio, proiectul Hektomeron a început la jumătatea lunii ianuarie a acestui an, iar timp de 100 de zile, a fost difuzat în regim de livestreaming din Sala Studio a teatrului câte un episod al Hektomeronului. 

Fiecare episod a însemnat, de fapt, câte o poveste a Decameronului transpusă scenic. La acest proiect au lucrat, alături de cei 31 de actori ai Naționalului craiovean, 100 de regizori din tot atâtea țări, fiecare tratând într-o manieră unică universul lui Boccaccio, într-un maraton artistic ce reprezintă o radiografie a lumii contemporane, un manifest ca și un credo artistic – lumea este suma identităților și acțiunilor noastre.

La maratonul live sunt prezentate publicului toate aceste episoade. Astfel, publicul va putea să urmărească direct din Sala Mare „Amza Pellea” a teatrului toate cele 100 de episoade ale Hektomeronului. Însă, cei care vor fi în sală nu vor vedea doar un spectacol de teatru, ci un „spectacol al spectacolului”, deoarece pe scenă se vor afla, la vedere, toate componentele artistice și tehnice care vor face posibilă transmisia celor 100 de performance-uri în întreaga lume, de la camere de luat vederi, mixer de sunet, consolă de lumini până la elemente de recuzită, staff tehnic, echipa de producție.

Cei care vor intra în Sala „Amza Pellea” a teatrului se vor simți ca și când ar fi intrat pe un platou de filmare.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile. Hektomeron se va încheia azi, 22 iunie 2021, la ora 20:30, cu performance-ul lui Marius Manole (singurul actor invitat din afara trupei, care va prezenta povestea 10 din ziua 10 a Decameronului, în regia lui Radu Afrim.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *