Skip to content

Mai mulți copii au fost aduși la mormântul Otiliei Cazimir din Iași, în prezența primarului Mihai Chirica

foto: Mihai Chirica/facebook

Pe 8 iunie a fost organizată în Cimitirul Eternitatea din Iași o ceremonie de sfințire a monumentului funerar al poetei Otilia Cazimir, care a murit cu 54 de ani în urmă.

Momentul a marcat restaurarea pietrei funerare, finanțată de avocata Gianina Vera Poroșnicu, cu sprijinul primarului Chirica, al directorului Ateneului Național din Iași, Andrei Apreotesei și al Academiei de Talente ce aparține cântăreței Ellei Gondoș.

La eveniment au fost aduși și mai mulți copii de clase primare, îmbrăcați în costume populare, care au fost puși să asiste la ceremonie și au depus la mormânt buburuze, fluturi și alte obiecte din origami, precum și pietre pictate.

Copiii prezenți la mormântul Otiliei Cazimir/ foto: Mihai Chirica/facebook

Într-o postare publicată pe pagina sa de facebook, primarul Mihai Chirica susține că

“A fost un moment deosebit pentru că a adus la un loc autoritățile locale, reprezentanți ai instituțiilor culturale și de educație importante ale Iașului, precum și pe toți iubitorii de literatură. Suntem onorați ca generația noastră să readucă în atenția publică adevăratele valori ale acestui oraș. Este onorant că astfel ne-am apropiat cu toții de personalitatea Otiliei Cazimir, care a scris cel mai frumos despre cea mai frumoasă vârstă a ființei umane, copilăria!”

Lucrarea de refacere a pietrei funerare aparține pictorului Ciprian Stratulat. La această întâlnire a participat și actrița Laura Bilic, invitată să recite poezii ale autoarei comemorate. De asemenea, a avut loc o slujbă religioasă.

,,Restaurarea mormântului Otiliei Cazimir a fost realizată cu contribuția doamnei avocat Gianina Vera Poroșnicu, în parteneriat public-privat, primul de acest fel în programul de restaurare al monumentelor funerare declarate monumente istorice în cadrul Cimitirului Eternitatea din Iași”, se prezintă în informațiile prezentate pe site-ul său.

Am contactat-o pe avocata Geanina Poroșnicu pentru a ne oferi detalii legate de contribuția sa financiară în cadrul acestui parteneriat public-privat, dar a refuzat să comenteze, considerând că întrebarea este “ofensatoare și de proastă educație”.

Otilia Cazimir, pe numele său real Alexandrina Gavrilescu, a fost o scriitoare, poetă, traducătoare și publicistă română, supranumită poeta sufletelor simple, pentru poeziile dedicate copiilor. În 1927 a primit Premiul Academiei Române, în 1937 Premiul Național pentru Literatură, iar în perioada comunistă a primit Ordinul Muncii, pentru rezultate deosebite în literatură.

“Frumoasă mi-e ţara străveche,

Întinsă pe munţi şi pe văi,

Cu fete cu flori la ureche,

Cu mândri şi ageri flăcăi!

Frumoasă mi-e ţara cea nouă,

Când râde cu râs tineresc,

Cum râde grădina când plouă

Şi florile când înfloresc.” (Otilia Cazimir – Țara mea)


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *