Skip to content
Teatrul Vasile Alecsandri

Mai multe teatre din țară reiau spectacolele cu public. Se redeschid și unele cinematografe.

Începând de azi, mai multe teatre din diferite orașe ale țării își vor relua activitatea cu public, cu ocuparea a maximum 30% din capacitatea unei săli de spectacol. Același lucru se va întâmpla și cu cinematografele din Iași, Bacău, Buzău sau Bistrița.

În orașele în care incidența îmbolnăvirilor cu COVID 19 este sub 1,5/1000 de locuitori, teatrele și cinematografele vor putea fi ocupate în proporție de 50% din capacitate, în timp ce în orașele cu incidența între 1,5 și 3/1000, gradul de ocupare maximum permis este de 30% (majoritatea orașelor menționate).

Mai exact, își anunță deschiderea: Teatrul Național “Vasile Alecsandri” din Iași, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava (8 ianuarie), Teatrul pentru Copii şi Tineret “Gong” Sibiu (8 ianuarie), Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani (9 ianuarie), Teatrul „Alexandru Davila” Pitești (9 ianuarie), Teatrul Municipal Baia Mare (10 ianuarie), Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad (10 ianuarie) și Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești (10 ianuarie).

Pentru săptămâna viitoare sunt programate reprezentații la Teatrul Naţional Craiova (15 ianuarie) și la Teatrul Municipal „Bacovia” Bacău (17 ianuarie).

Teatrul „Regina Maria” Oradea a avut deja primul spectacol cu public, în 6 ianuarie.

“Bucuria revederii e cu atât mai mare pentru că vom juca pentru prima dată cu public un spectacol pregătit anul trecut, dar pe care l-am prezentat doar online. Regulile de protecţie sanitară rămân valabile, iar numărul de locuri disponibile va fi sub 30% din capacitatea sălilor”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii şi Tineret din Sibiu.

Actorii Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași încep anul cu o premieră

Piesa „Libertate la Bremen”, de Rainer Werner Fassbinder, cu un text inspirit din evenimentele reale petrecute în Germania secolului XIX, va fi pusă în scenă vineri seara la Teatrul Cub.

Florin Caracala, regizorul spectacolului, spune că o provocare foarte mare este păstrarea distanței și reorganizarea actului artistic, astfel încât să fie favorabil pentru public, actori și să se păstreze toate normele impuse de autorități.

„A fost o perioadă de timp în care trebuia să stăm cu măştile pe faţă şi în scenă. Atunci e greu să lucrezi cu un actor, să îi vezi reacţiile. Sunt foarte multe măsuri care ne-au îngreunat foarte tare procesul artistic, dar, într-un final, am reuşit să depăşim obstacolele”, a declarat acesta pentru Agerpres.

Spectacolul realizat de Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași este realizat în coproducție cu Centrul Cultural German Iași și Fabrica de Artă și Producție Teatrală (FAPt).

“Este un spectacol care se înscrie în seria de spectacole pe care noi le reproducem la Teatrul Cub dedicat noului limbaj regizoral. Sperăm să se bucure de succes şi să aibă o viaţă cât mai lungă acest spectacol, fie la Cub, fie în alte părţi.

Avem o colaborare mai veche cu Centrul Cultural German. Dumnealor ne propun dramaturgi germani care pot fi transpuşi în scenă. În măsura în care putem transpune piesa o parte din finanţare vine de la Centrul Cultural German, de la Primărie, iar Teatrul Naţional vine cu logistica, cu actorii şi cu atelierele”, a declarat directorul artistic al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”, Daniel Busuioc, pentru Agerpress.

La Teatrul “Mihai Eminescu” din Botoșani, cadrele medicale vor avea intrarea liberă la spectacolele din luna ianuarie.

Menționăm că situația sălilor de spectacol se poate schimba de la o zi la alta, în funcție de cifrele îmbolnăvirilor.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *