Skip to content
unarte

Lucrările realizate de studenții UNARTE devin proprietatea universității, după o decizie a Senatului UNARTE

foto: captură din filmul de prezentare a UNARTE

O decizie luată ieri în cadrul Senatului Universității Naționale de Arte din București stârnește nemulțumiri printre studenți. Conform acesteia, instituția de învățământ va deține drepturile de autor asupra lucrărilor realizate de studenți în perioada școlarizării și, implicit, dreptul de a le vinde.

Dintr-o posibilă vânzare, studentul ar urma să primească un procent de 30% din sumă, iar UNARTE să încaseze restul de 70%.

Studenții au contestat decizia, însă ea a fost oricum adoptată. L-am contactat pe rectorul UNARTE, Cătălin Bălescu, pentru a ne explica argumentele din spatele deciziei.

Domnule rector, de ce ați adoptat această decizie?

E vorba despre drepturile de autor. Universitatea, printr-un regulament și printr-un contract de studii, păstrează drepturile de autor asupra lucrărilor executate, de ce? Au apărut societățile legate de protecția drepturilor de autor și sunt extrem de active, pentru că e o afacere profitabilă, deci ca să protejăm.

Pentru noi, expozițiile fac parte din procesul didactic. Asta am explicat și studenților ieri. Anticipez că într-o perioadă relativă scurtă de timp, când se vor regla lucrurile la drepturile de autor, vom fi în situația de a plăti expunerea lucrărilor studenților din expozițiile pe care le organizăm noi. Deci vor fi niște taxe pe fiecare lucrare în parte. Înțelegeți?

Înțeleg asta, dar nu înțeleg cum universitatea poate să fie proprietarul drepturilor de autor al unor lucrări realizate de altcineva. Vă rog să ne explicați.

Păi lucrarea e realizată de altcineva, dar ea se face într-un plan de învățământ, pe o programă de studiu și sub coordonarea unui pachet de profesori. Vorbim strict de lucrările realizate în școală, asta ca să ne dea dreptul de a expune lucrările în expoziții, că tot noi îi promovăm, piața de artă nu funcționează.

Altfel, dacă studentul e într-o societate care colectează drepturi de autor, eu trebuie să îi plătesc lui dreptul de reproducere.

Studenții s-au opus acestei decizii.

Da, s-au opus pentru că n-au înțeles. Ei au impresia că cineva le ia lucrările, le ia banii.

Totuși, rămâne neclar de ce ei nu dețin drepturile asupra propriilor lucrări, chiar dacă sunt create în școală.

Pentru că ei o creează, dar o creează după un program stabilit de universitate. Moralmente, ei au drepturile de autor, dar le împart cu noi. E o măsură de protecție instituțională, nu e un moft să fac o expoziție, e o obligație, face parte din actul didactic.”, a declarat rectorul UNARTE, Cătălin Bălescu, pentru Cultura la dubă.

De cealaltă parte, Asociația Studenților la UNARTE susține că măsura este abuzivă, fiindcă implică o schimbare a regulmentului și a contractului semnat de studenții deja înscriși, iar măsura se va aplica pe tot ciclul universitar. De asemenea, studenții susțin că UNARTE nici măcar nu le asigură materialele necesare pentru realizarea lucrărilor din timpul școlarizării.

Studenții intenționează să protesteze față de decizie zilele următoare.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

1 thought on “Lucrările realizate de studenții UNARTE devin proprietatea universității, după o decizie a Senatului UNARTE”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *