Skip to content
Lucrări furate Galeria Națională a Greciei

Lucrări de Picasso și Mondrian, recuperate la 9 ani după ce au fost furate din Galeria Națională a Greciei

foto: Petros Giannakouris/Associated Press

În cursul săptămânii acesteia, autoritățile elene au reușit să recupereze două lucrări semnate de Pablo Picasso, respectiv Piet Mondrian, la nu mai puțin de nouă ani după ce au fost furate din Galeria Națională a Greciei. Anunțul a fost făcut de Ministrul Culturii și Sportului, Lina Mendoni, care a și prezentat lucrările în cadrul unei conferințe de presă organizate în Atena.

Este vorba despre portretul „Cap de femeie” (Picasso, 1939) și tabloul „Moara” (Mondrian, 1905), care au fost furate pe data de 9 ianuarie 2012, într-o acțiune ce avea să fie supranumită „furtul secolului”.

La acea vreme, autoritățile s-au arătat surprinse de curajul presupusei bande de hoți, care ar fi intervenit asupra sistemului de alarmă și ar fi sustras lucrările în doar șapte minute, scoțându-le din rame și aruncându-le pe o fereastră spartă.

Nouă ani mai târziu, s-a dovedit însă că nu exista decât un singur făptaș. Mai exact, un constructor în vârstă de 49 de ani.

Potrivit propriilor mărturisiri, acesta a dat târcoale Galeriei Naționale timp de 6 luni înaintea furtului, pentru a se familiariza cu spațiul și pentru a înțelege întocmai programul și traseul gardienilor. Planul lui nu viza o operă anume. Pur și simplu voia să dețină una.

Inițial, a ascuns lucrările furate acasă, pentru ca apoi să le mute într-un depozit de teama că va fi prins. În mai, după ce a aflat că autoritățile ar fi pe urmele sale, le-a înfășurat în folie de protecție și le-a lăsat într-o râpă.

Lucrările de Picasso și Mondrian, prezentate la conferința de presă a Ministrului Culturii
Lucrările prezentate la conferința de presă a Ministrului Culturii/ foto: Reuters

Acolo a și condus polițiștii când și-a recunoscut fapta. Vrând să își explice acțiunile, el a declarat că e foarte pasionat de artă și că a furat tablourile doar pentru a se bucura de ele, fără vreo intenție de a le vinde.

De altfel, după cum a explicat Ministrul Culturii, portretul cubist semnat de Picasso ar fi fost aproape imposibil de vândut, pentru că a fost dedicat statului elen chiar de către artist, în semn de prețuire pentru lupta Greciei împotriva forțelor naziste din anii ’40. Astfel, pe spatele pânzei stă inscripționat mesajul: „pentru poporul grec, un tribut. Picasso”.

Cu toate că cele două lucrări semnate de Picasso și Mondrian au fost recuperate, deznodământul poveștii nu este întru totul fericit. Iar asta pentru că, în 2012, constructorul a mai furat și o schiță, pe care spune că a deteriorat-o și aruncat-o. Aceasta fusese realizată de pictorul italian Guglielmo Caccia și donată galeriei în 1907.

Acum, făptașul riscă între 5 și 10 ani de închisoare. Pentru că își regretă greșeala, avocatul său speră, totuși, la o pedeapsă mai blândă.

„În mod incontestabil, clientul meu a jucat un rol decisiv în descoperirea și recuperarea lucrărilor.” – a declarat acesta.

Galeria Națională a Greciei
Galeria Națională a Greciei/ foto: The Art Newspaper

Fiind pus în scenă în contextul crizei economice care a afectat Grecia la începutul anilor 2010, furtul a scos la iveală probleme serioase, datorate parțial măsurilor de austeritate de la acea vreme. De pildă, după cum informează publicația The Guardian, Galeria Națională avea gardieni insuficienți, iar sistemul de alarmă era învechit.

Între timp, instituția a trecut printr-un proces amplu de renovare și extindere, redeschiderea având loc în luna martie a acestui an.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *