La 10 ani, un copil cu origini în Galați expune la Academia Regală de Arte din Londra

Edward Tabarac a realizat primul autoportret pe când avea doar 5 ani, iar îndemânarea cu care și-a redat atunci trăsăturile i-a uimit pe părinții săi. Pasiunea pentru desen se născuse, însă, mai devreme, chiar de când înțelesese „la ce folosește creionul”.

Acum, Edward Tabarac are 10 ani și expune lucrarea „Pitzhanger Manor in the Summer” la Academia Regală de Arte din Londra, în cadrul Expoziției de Vară a Tinerilor Artiști.

Reușita lui este cu adevărat remarcabilă, căci concursul care l-a adus aici a atras anul acesta nu mai puțin de 17.700 de înscrieri. Dintre toate lucrările trimise, doar 209 au fost selectate pentru expoziția analog și alte 181 pentru versiunea online. Pe Edward, această formă de recunoaștere a talentului său îl inspiră să își urmeze pasiunea mai departe.

Edward s-a născut în Marea Britanie, mama sa e din Galați, iar tatăl din Brăila. Ca mulți români, au ales calea străinătății, ceea ce s-a dovedit a fi o șansă uriașă pentru copilul ce avea să se nască.

Edward Tabarac/ foto: arhiva personală
Edward Tabarac/ foto: arhiva personală

Micul pictor a povestit pentru Cultura la dubă de ce este pasionat de pictură și ce planuri de viitor are.

Edward, cum ai aflat de concursul organizat de Academia Regală și de ce ai ales să trimiți tocmai pictura „Pitzhanger Manor in the Summer”?

Mama a aflat absolut din întâmplare, dintr-un anunț de pe Facebook, că tinerii pasionați de artă pot trimite trei poze ale creațiilor lor pentru a fi jurizate de comisia de la Royal Academy of Arts (Academia Regală de Arte).

M-a întrebat ce lucrări aș trimite dacă ar fi să particip și așa am ales-o pe cea care a fost selectată, împreună cu alte două: una realizată în pastel (câteva sticle pe o masă) și una (preferata mea) care reprezenta un tucan, realizat cu vopseluri acrilice.

Am decis să le trimit pe acestea pentru că erau lucrate cu materiale diferite, iar juriul de la Royal Academy of Arts a ales „Pitzhanger Manor in the Summer”, realizată în acuarelă și cerneală.

Pitzhanger Manor in the Summer, Edward Tăbărac/ foto: Royal Academy
Pitzhanger Manor in the Summer, Edward Tabarac/ foto: Royal Academy

De ce îți place pictura? Ce înseamnă pentru tine?

Pictura și desenul îmi plac mult pentru că mă ajută să îmi exprim emoțiile și mă fac fericit. 

Mai ai și alte pasiuni?

Da, pianul, înotul și judo, deși nu am mai practicat deloc de când cu pandemia. În plus, sunt un membru foarte activ al grupului local de cercetași. Dar pasiunea pentru artă este pe primul loc.

Când ai început să pictezi și cum ți-ai descoperit această înclinație?

Mi-a plăcut să desenez de când am înțeles la ce folosește creionul și l-am luat în mână, dar când aveam 4 ani am început să merg la un grup local de artă pentru copii și acolo am aflat de pictori celebri și operele lor.

Edward Tăbărac/ foto: arhiva personală
Edward Tabarac/ foto: arhiva personală

Am mers la multe muzee, fie cu grupul de artă, fie cu părinții, și îmi plăcea foarte mult să mă așez în fața picturilor și să încerc să le schițez în stilul meu. Și acum îmi place să fac asta.

Studiezi cu vreun profesor sau este o activitate pe care o faci doar din pasiune?

În urmă cu un an am început să merg o dată pe săptămână la niște cursuri de desen, într-un studio profesional, unde învăț tehnici diferite de pictură și desen, folosirea diverselor materiale și așa mai departe.

Ce ai vrea să devii când vei fi mare?


Mi-aș dori să ajung logo designer sau product designer.

Edward Tăbărac/ foto: arhiva personală
Edward Tabarac/ foto: arhiva personală

Cât despre legătura cu România, Edward asociază țara noastră în special cu „casa bunicilor”, pe care îi vizitează cel puțin o dată pe an și de la care a moștenit talentul artistic. Din pricina pandemiei, aceștia nu au putut să îi fie alături la expoziție, însă Edward speră că le va oferi alte ocazii în viitor.

Expoziția de Vară a Tinerilor Artiști (Royal Academy of Arts Young Artists Summer Show) reprezintă varianta pentru tineri a celebrei Expoziții de Vară (Royal Academy of Arts Summer Show) organizate de Academia Regală de Arte din Londra.

Evenimentul, aflat la cea de-a doua ediție, și-a deschis porțile pe 19 octombrie și se va încheia pe 22 noiembrie 2020.

Lucrarea lui Edward Tabarac, tânărul artist cu rădăcini în Galați, poate fi admirată atât în versiunea analog, cât și în cea digitală. La o privire atentă, veți descoperi că și el apare în tablou, citind o carte pe banca din fața muzeului.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *