Skip to content
Doina Păuleanu

Istoricul de artă Doina Păuleanu s-a stins din viață după ce a pierdut lupta cu COVID 19

Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța și unul dintre cei mai importanți istorici și critici de artă din România, s-a stins din viață în noaptea dintre 22 și 23 decembrie, informează Consiliul Județean Constanța.

Doina Păuleanu avea 72 de ani și contactase virusul în urmă cu câteva săptămâni. Anul trecut primise titlul de cetățean de onoare al orașului Constanța.

“De astăzi, viața culturală constănțeană este mai săracă! Unul dintre cei mai reprezentativi oameni de cultură din județul nostru și din țară, s-a stins din viață! De acum, Doina Păuleanu va avea în custodie operele de artă ale marilor artiști aflați Acolo Sus! Cuvintele sunt prea puține pentru a putea descrie un om minunat, un om deosebit, un om integru, un om de cultură, așa cum a fost doamna Doina Păuleanu! Cu profundă durere, transmit atât familiei cât și celor apropiați doamnei Doina Păuleanu, sincere condoleanțe! Dumnezeu să o odihnească în pace!” – a transmis Mihai Lupu, Președintele Consiliului Județean Constanța.

Doina Păuleanu era doctor în Istoria Artei al Universității București, director al Muzeului de Artă Constanța, curator, critic de artă.

A publicat numeroase volume de artă, de istoria artei, de management cultural sau de antropologie urbană. Constanța a ocupat un loc special în lucrările sale. ‘Constanța. Aventura unui proiect european’, ‘Pictori romani la Balcic’, ‘Moscheea regala Carol I’, ‘Cazinoul din Constanta. Boema, loisir si patrimoniu european la Marea Neagra’, ‘Tonitza’, ‘Regalitatea și marea’ sau ‘Viața tăcută a naturii” sunt doar câteva dintre titlurile publicate.

A devenit directorul Muzeului de Artă din Constanța în anul 1990, unde era angajată încă din anii ‘70.

A primit Premiul Academiei Române “George Oprescu” în domeniul istoriei artei, Premiul pentru Patrimoniul Cultural Național din partea Ministerul Culturii, Premiul pentru Critică din partea Uniunii Artiștilor Plastici, dar a fost și medaliată cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Ofițer sau ridicată la rang de Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres de către autoritățile din Franța.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *