Skip to content
Masa Tăcerii Brâncuși

Intervenție de urgență pentru conservarea operelor lui Brâncuși de la Târgu Jiu

foto: Ioan Scăunașu

Centrul „Constantin Brâncuși” a demarat procedura de intervenție de urgență asupra componentelor artistice din piatră din cadrul Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” din Târgu Jiu. Este vorba despre Poarta Sărutului și Masa Tăcerii, grav afectate de o intervenție neconformă făcută în urmă cu câțiva ani.

Pe operele lui Brâncuși se pot observa găuri care s-au adâncit de-a lungul timpului. In interiorul lor cresc uneori mușchi și licheni. Dezastrul a fost provocat de o spălare cu apă cu presiune, pentru care nimeni nu a răspuns până în prezent.

Scaun din Ansamblul brâncușian de la Târgu Jiu/ foto: Ioan Scăunașu
Scaun din Ansamblul brâncușian de la Târgu Jiu/ foto: Ioan Scăunașu

Lucrările actuale sunt o primă fază a procesului de restaurare a întregului Ansamblu brâncuşian şi vor consta în curățarea depunerilor, tratament de biocidare sau chituirea și plombarea selectivă a zonelor lacunare în care stagnează apa.

Din echipa de lucru fac parte șapte restauratori, dintre care trei specialiști atestați de Ministerul Culturii, coordonatorul echipei fiind drd. Ionel Gemănar, restaurator piatră, specialist atestat MCC. Acesta este absolvent al UNARTE București, Facultatea de Istoria și Teoria Artei, specializarea Conservare-restaurare, unde de altfel activează în calitatea sa de cadru universitar.

Poarta Sărutului/ foto: Ioan Scăunașu
Poarta Sărutului/ foto: Ioan Scăunașu

Intervenția face parte dintr-un Proiect cadru de urmărire în timp/mentenanță – stabilire proceduri pentru activitatea de urmărire în timp/mentenanță și intervenții la Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“, care a primit avizul Ministerului Culturii nr. 270/CA/2020.

Serviciile de proiectare și execuție a lucrărilor sunt asigurate de firma SC MoldRestCom SRL, iar valoarea contractului se ridică la aproximativ 32.000 de euro.

Scaun la Masa Tăcerii/ foto: Ioan Scăunașu
Scaun la Masa Tăcerii/ foto: Ioan Scăunașu

Data limită de finalizare a lucrărilor este 30 noiembrie 2020.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *