Întâlnirea copiilor cu muzica clasică – Pavilionul Muzical

foto: Pavilion Muzical

Reinventarea unui proiect care are scop principal interacțiunea copiiilor din mediul rural cu muzica clasică nu este un lucru ușor. 

Însă, prin lecțiile muzicale oferite în clasă și de acasă, Asociația Tribul Artistic din Timișoara își propune să îi cucerească pe cei mici și să-i aducă mai aproape de muzică, prin nouă video-uri interactive care cuprind genuri muzicale diferite. 

Proiectul Pavilion Muzical este mai mult decât un prilej de întrevedere cu muzica: este o călătorie pe tărâmuri nebănuite de ritm. A debutat în 2019 sub forma unei „caravane muzicale”, muzica clasică ajungând astfel mai aproape de copiii din școlile primare și gimnaziale din mediul rural.

Concertele interactive au fost ținute în săli de clasă sau cămine culturale în fața tânărului public.

În 2020, odată cu apariția pandemiei, proiectul s-a reinventat, transformându-se într-o serie de emisiuni de educație muzicală: PAVILION – loc de întâlnire al copiilor cu muzica clasică.

Acestea crează un cadru familiar și prietenos, ajutându-i pe cei mici să pășească cu încredere în lumea muzicii clasice, sprijinindu-i ca prin joc să descopere și să înțeleagă mesajul muzicii clasice.

Au fost realizate astfel șase episoade de educație muzicală, difuzate online și la tv (TVR Timișoara).

Începând cu luna martie a acestui an, Tribul Artistic va crea o platformă de resurse educaționale pentru profesorii de muzică, dar și alte 9 episoade de educație muzicală, contribuind în mod substanțial la creșterea calității educaționale a orelor de muzică.

„Pavilion Muzical – Lecții muzicale în clasă și de acasă” se adresează tinerilor curioși să descopere o parte din tainele muzicii, pe platformă fiind disponibile toate resursele pentru a înțelege cum stă treaba cu instrumentele, notele, ritmurile sau genurile muzicale.

În acest weekend, penultimul episod al proiectului a fost înregistrat avându-i ca invitați pe solista Bianca Purcărea și pe percuționiștii Robert Magheți și Florin Romașcu, care formează proiectul Cobzality.

În acest episod muzica tradițională se va îmbina cu ritmuri moderne, cu ajutorul unei game diversificate de instrumente de percuție.

Locația în care a fost filmat episodul este Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, aceasta adâugându-se listei de locuri inedite unde au fost filmate videoclip-urile. Printre acestea se numără un magazin de echipamente muzicale, o sală de eveimente a unui hotel din centrul orașului, un restaurant, un club și o biserică reformată, cu o acustică impresionantă.

Pavilion Muzical/ foto: Pavilion Muzical

Nevoia unei educații muzicale adaptată noilor vremuri este esențială, iar misiunea asumată de Tribul Artistic este aceea de a consolida universul cunoașterii muzicii, prin metode și resurse complementare curriculei școlare.

O educație muzicală calitativă, completă, se poate dezvolta doar atunci când stau la aceeași masa reprezentanții societății civile, muzicienii de calibru, organizațiile de profil, cadrele didactice și reprezentanții instituțiilor publice. Aducerea laolată a tuturor acestor actori este o bucurie imensă și, totodată, un angajament pe termen lung”, spune Ovidiu Florian Andriș, managerul Asociației Tribul Artistic.

Videoclipurile vor avea o durată de aproximativ 22 de minute și vor include două componente: una teoretică și una practică. Va fi prezentat câte un instrument, apoi se va face trecerea spre minutul de teorie, urmat fiind de prezentarea muzicală, pentru ca în final artiștii să fie intervievați de copiii din clasele V-VIII.

Din luna martie, videoclipurile muzical-educaționale vor fi disponibile gratuit pe platforma de învățare digitală www.pavilionmuzical.ro – instrument ce pe termen lung își propune să devină un centru de resurse pentru tinerii pasionați de muzică, precum și pentru profesorii de muzică din toată țara. 

Tribul Artistic dezvoltă și promovează manifestări cultural-artistice prin organizarea de evenimente independente sau în parteneriat cu alte asociații, implementate la nivel local și național. Printre proiectele de referință ale asociației, enumerăm: Romanian Chamber Orchestra (reunește, sub bagheta maestrului Cristian Măcelaru, 21 de muzicieni români care fac performanță atât în țară, cât și în unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii), Eufonia Festival (cel mai important festival de muzică clasică de cameră din vestul României), PAVILION (un proiect de educație muzicală dedicat tinerilor și copiilor).


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *