Castelul Peles

Încep lucrări urgente pentru salvarea acoperișului Castelului Peleș

În a doua jumătate a anului 2021 vor fi demarate lucrări urgente de reparații la acoperișul Castelului Peleș, anunță directorul general al Institutului Naţional al Patrimoniului (INP), Ştefan Bâlici, potrivit Agerpres.

De asemenea, în 2022 ar urma să fie renovate terasele castelului.

Întreg Castelul Peleș necesită un proces amplu de restaurare, însă Ministerul Culturii anunță că reparațiile vor fi făcute progresiv, în funcție de priorități.

“Tocmai pentru că problemele de la toate clădirile ansamblului Peleş sunt presante, am prevăzut şi o etapă de intervenţii urgente, de punere în siguranţă. Primul obiectiv vizat este chiar Castelul Peleş, cu intervenţii urgente pentru acoperişuri, unde deja deteriorările sunt accentuate de mulţi ani. Anumite zone din învelitori sunt asigurate cu nişte plase ca să nu existe căderi de ardezie de la învelitoare. (…) Aceasta estimăm că va începe în a doua jumătate a anului”, a declarat Ștefan Bâlici.

Pentru prima etapă de reparații a fost demarată pe SEAP procedura de achiziţie publică, iar bugetul alocat este de 700.000 lei pentru proiectare. Valoarea estimată pentru terase este de 12 milioane de lei.

Intervenţia va cuprinde toate terasele castelului a căror structură este afectată de deteriorări importante, lucrările urmând să vizeze consolidarea zidurilor, lucrări de terasare, de restaurare a elementelor sculpturale, lucrări de amenajare peisagistică, iluminat public şi lucrări noi care vizează facilitarea unor activităţi publice exterioare de tipul expoziţiilor şi concertelor, conform Agerpres.

Ministerul Culturii intenționează să atragă fonduri europene pentru procesul major de consolidare.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *