Skip to content

Guvernul Orban este primul guvern liberal după 82 de ani. Povestea ultimului guvern liberal – Gheorghe Tătărescu

În decembrie 1937 se încheia mandatul guvernului condus de prim-ministrul Gheorghe Tătărescu, ultimul guvern complet format din liberali. A urmat apoi dictactura regală, sub Regele Carol al II-lea.

România interbelică este marcată de guvernarea Tătărescu, un personaj controversat din istorie.

În 1934, Gheorghe Tătărescu era secretar general al Partidului Național Liberal și liderul noului val de tineri liberali, alături de Victor Iamandi. Gruparea sa era în conflict deschis cu veteranii liberali, conduși de Dinu Brătianu, președintele partidului ales în mod democratic. În acest conflict, Regele Carol al II-lea îl numește pe Tătărescu prim-ministru, deși funcția ar fi trebuit să revină, în mod normal, președintelui partidului ales la putere.

Apropierea lui Tătărescu de Carol al II-lea avea să aducă și o serie de decizii anti-democratice, cum ar fi interzicerea ziarelor clandestine, cenzura publicațiilor, dizolvarea grupărilor politice care ar fi atentat la siguranța națională și întărirea puterii executive, în defavoarea celei legislative, care avea votul poporului. În paralel, Tătărescu a deținut și funcția de Ministru de Interne. Pe de altă parte, despre guvernul Tătărescu se spune că a adus prosperitate economică și socială.

În timpul mandatului lui Tătărescu, soția sa, Arethia Tătărescu, din calitate de lider al Ligii Naționale a Femeilor Gorjene, este cea care a comandat Ansamblul sculptural Brâncuși, de la Târgu Jiu, în memoria eroilor gorjeni, căzuți în Primul Război Mondial.

În centrul imaginii se află Arethia Tătărescu, iar în dreapta - Constantin Brâncuși
În centrul imaginii se află Arethia Tătărescu, iar în dreapta – Constantin Brâncuși

În ultima componență liberală a guvernului Tătărescu se regăseau 14 ministere: Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Aerului și Marinei, Ministerul Agriculturii și Domeniilor, Ministerul Industriei și Comerțului, Ministerul Lucrărilor Publice și Comunicațiilor, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Cultelor și Artelor, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății și Ocrotirii Sociale, Ministerul Cooperației.

Ultimele zile ale acestui guvern au fost și cele mai cotroversate, fiindcă este vorba despre organizarea defectuoasă a alegerilor parlamentare din decembrie 1937.

În timpul campaniei electorale, congresul Partidului Național Țărănesc de la București a fost atacat cu gaze lacrimogene de către oameni ai guvernului, iar adunarea a fost anulată. După evenimente, principalul oponent al liberalilor, Iuliu Maniu, a declarat “Să nu uitaţi un moment că stările acestea triste urmează din faptul că la noi domneşte un guvern personal. De şapte ani suferim de guverne personale”.

În plus, mai multe sate din țară, simpatizante ale PNȚ, ar fi fost izolate, pe motiv că ar fi putut răspândi diverse boli, iar țaranii de acolo au fost împiedicați, astfel, să voteze.

Cu toate aceste obstacole, PNL nu a reușit să obțină atunci peste 40%, pentru a avea majoritatea parlamentară, fiind pentru prima dată când partidul aflat la guvernare și cel care organizează alegerile nu reușește să își asigure o nouă majoritate.

PNL a obținut atunci doar 35,9%, PNŢ 20,4% şi Partidul „Totul pentru Ţară” (legionarii) 15,5%.

Adevărata lovitură politică a venit, însă, din partea Regelui Carol al II-lea, care a decis să îl numească prim-ministru pe Octavian Goga, preşedintele Partidului Naţional-Creştin, care obținuse doar 9,15% din voturi.

Ziarele vremii au titrat despre criza politică adusă o dată cu guvernul Goga
Ziarele vremii au titrat despre criza politică adusă odată cu guvernul Goga

Ulterior, Gheorghe Tătărescu a rămas un apropiat al regelui și a revenit în fruntea guvernului său personal în 1939, fără a mai avea sprijinul PNL.

Azi, la 82 de ani distanță, România are un nou guvern format 100% din liberali.

Guvernul condus de premierul Ludovic Orban are în componență 18 ministere, cu 4 mai mult decât ultimul guvern liberal: Ministrul Finanțelor Publice, Ministrul Afacerilor Interne, Ministrul Afacerilor Externe, Ministrul Justiției, Ministrul Apărării Naționale, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ministrul Fondurilor Europene, Ministrul Sănătății, Ministrul Educației și Cercetării, Ministrul Culturii, Ministrul Tineretului și Sportului, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *