Skip to content

Guvernul a simplificat acordarea indemnizației pentru sectorul cultural și a prelungit-o până în martie 2022

Ministerul Culturii anunță adoptarea unei ordonanțe de urgență în guvern, prin care se prelungește acordarea indemnizației pentru lucrătorii neangajați din domeniul cultural până pe 31 martie 2022.

De asemenea, accesarea indemnizației va fi posibilă de acum încolo doar prin cerere, declarație pe proprie răspundere și buletin. A fost eliminată condiția de a avea un contract pe drepturi de autor încheiat în ultimele 3 luni anterioare declanșării stării de urgență din martie 2020.

Însă rămâne în continuare obligatoriu ca persoana care face cererea să nu aibă alte venituri sau activități.

Indemnizația reprezintă 75% din salariu mediu brut, adică aproximativ 4000 de lei, din care ulterior trebuie înapoiate statului taxele și impozitele, prin declarațiile anuale de venit.

Guvernul a inclus, totodată, centrele și instituțiile publice de cultură în schema compensării lunare pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică și gaze naturale pentru lunile noiembrie 2021-martie 2022.

Măsura nu ajută, însă, centrele și teatrele private afectate, de asemenea, de criza financiară.

“Sunt doar câteva dintre măsurile pe care le-am prevăzut pentru a veni în sprijinul sectorului cultural-creativ, atât de afectat în ultimii doi ani, dar și o dovadă că promisiunile făcute sunt respectate. Rămân alături de partenerii din industria creativă și vreau să găsim împreună cele mai bune soluții pentru a corecta toate inechitățile create de pandemie”, a declarat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Acesta a promis în urmă cu câteva zile și un buget de 30 de milioane de euro pentru compensarea pierderilor din sectorul cultural independent, până la finalul lunii martie.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *