Grădina de vară Capitol se redeschide parțial renovată. OAR: “Un spațiu în precolaps nu poate fi doar vopsit și prezentat ca fiind unul sigur pentru evenimente culturale.”

Grădina istorică a Teatrului de vară Capitol, denumită inițial Alhambra, se redeschide joi, 26 august, după mai bine de 30 de ani de inactivitate. Grădina va purta din nou primul său nume – Alhambra – și va fi momentan o terasă privată, unde ocazional vor avea loc și concerte sau spectacole.

Ordinul Arhitecților din România critică intervenția asupra monumentului istoric, pentru care chiriașul Petrică Paraschiv nu a obținut un aviz de la Primăria Capitalei și Ministerul Culturii.

Spațiile Capitol, declarate monumente istorice, aparțin statului român și au drept administrator România Film, însă ele au fost închiriate și renovate parțial de patronul Teatrului Elisabeta, Petrică Paraschiv.

Grădina de vară Alhambra, 23 august 2021/ foto: Cultura la dubă

După cum se poate observa în imagini, au fost refăcute fațada și curtea interioară, însă scena, cu ornamentele originale, precum și cinematograful Capitol sunt în continuare o ruină. Pentru lucrările deja efectuate, chiriașul nu a avut o autorizație.

Potrivit OAR:

“Graba cu care Asociația Culturală Teatrul Independent Elisabeta, fără nici o autorizare, dorește să pună în funcțiune și să redeschidă către publicul larg un sit de patrimoniu aflat pană de curând în pragul colapsului, fără a respecta etapele legale de avizare și implementare, demonstrează atat neînțelegerea naturii patrimoniului în sine, care necesită o grijă deosebită asupra detaliilor, cat și nesocotirea riscurilor elementare de siguranță a funcționării.

Din păcate, pentru unii investitori contează mai mult viteza cu care „rezolvă problemele”, economisind timp prin eludarea legislației în vigoare, neluând în calcul calitatea intervenției, siguranța publicului și contextul valoros specific oricărui imobil de patrimoniu, care se pierde prin „reparații” și  intervenții pripite făcute de către nespecialiști.

Un spațiu în precolaps nu poate fi doar vopsit și prezentat ca fiind unul sigur pentru evenimente culturale. Pe lângă desfigurarea monumentului, există un risc la care sunt expuși toți cei care vor fi prezenți la evenimentele care se vor desfășura în incinta Grădinii Cinema Capitol.

Lucrările se fac întotdeauna cu aviz, indiferent dacă spațiul are destinație publică sau nu. O renovare grăbită în 2 luni jumătate nu include consolidarea. Riscul de prăbușire este unul cât se poate de real. Nu e doar pe hârtie, într-un dosar. 

În cazul monumentelor istorice e nevoie de experți. Nu există bună-intenție care poate ține loc de la obținerea autorizației de construire. 

Autoritățile ar fi trebuit să se asigure de oprirea lucrărilor pentru ca acestea să se desfășoare conform legislației din domeniu care este încă în vigoare pe teritoriul României.”

Grădina de vară Alhambra, 23 august 2021/ foto: Cultura la dubă

Inaugurarea Grădinii de Vară Alhambra va avea loc joi seara, de la 20.30.

Grădina de vară Alhambra, 23 august 2021/ foto: Cultura la dubă

Anul acesta se împlinesc 105 ani de la inaugurarea Grădinii Alhambra, construită după schițele arhitectului Nicolae Nenciulescu.

Teatrul de vară Alhambra, 1916/ foto: e-zeppelin.ro


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *