Skip to content
UNITER

Gala Premiilor UNITER 2022 – „Plugarul și moartea”, cel mai bun spectacol. Horia Suru, cel mai bun regizor. Lista tuturor câștigătorilor

În această seară au fost decernate Premiile UNITER, ajunse la cea de-a 30-a ediție. Gala aniversară, prima fără inițiatorul Ion Caramitru, a avut loc la Palatul Culturii din Bistrița. Aceasta s-a bazat pe un concept realizat de regizorul Radu Afrim, menit să ofere o privire spre viitor și să aducă în atenția publicului artiști tineri. De altfel, portretele și invitațiile la teatru ale acestora au fost proiectate pe scenă de-a lungul evenimentului.

În acest context, premiul pentru cel mai bun spectacol a fost adjudecat de „Plugarul şi Moartea” de Johannes von Tepl, dramatizarea și regia Silviu Purcărete, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi.

Premiul a fost înmânat de directorul UNITER, care a vorbit despre importanța continuității și a respectului în breaslă, indiferent de vârstă sau experiență. De altfel, respectul și empatia au fost cuvinte-cheie în discursurile mai multor laureați.

La categoria Cea mai bună regie a fost distins Horia Suru, pentru integrala „Trilogia Minelor” de Csaba Székely, Teatrul Dramaturgilor Români, București. „Trilogia Minelor” este un experiment serial, compus din trei spectacole diferite jucate în trei seri consecutive, dar gândite pentru același public, pentru a recrea, conform regizorului, apropierea pierdută în pandemie.

Cea mai bună scenografie i-a revenit lui Cosmin Florea, pentru spectacolul „Trei piese triste”, scenariul și regia Radu Afrim, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal i-a revenit lui Lóránd Váta pentru rolul Lopahin Iermolai Alexeevici din spectacolul „Livada de vişini” de A.P. Cehov, regia Yuri Kordonsky, Teatrul Maghiar de Stat Cluj. În discursul său, acesta a subliniat nevoia de iubire și onestitate în teatru.

 Lóránd Váta pe scena Uniter
Lóránd Váta pe scena Palatului Culturii din Bistrița/ captură de ecran: TVR1

Nicoleta Lefter a fost desemnată cea mai bună actriță în rol principal, pentru prestația sa ca Svetlana Allilueva în spectacolul „Aici Moscova” de Iulia Pospelova, regia Catinca Drăgănescu, unteatru Bucureşti.

Nicoleta Lefter pe scena Palatului Culturii din Bistrița/ captură de ecran: TVR1

Drept cel mai bun actor în rol secundar a fost premiat Csaba László, pentru rolul Zita Szilveszter din spectacolul „Grand Hotel Pasărea Retro”, textul și regia Radu Afrim, montat la Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Tompa Miklós”.

Premiul pentru cea mai bună actriță în rol secundar i-a revenit Gabrielei Popescu pentru rolul Fraulein Schneider din spectacolul „Cabaret”, regia, coregrafia și costumele Răzvan Mazilu, Teatrul Odeon Bucureşti.

La categoria Debut a fost desemnată câștigătoare Oana Jipa pentru rolul Connie din spectacolul „Efecte secundare” de Lucy Prebble, regia Vlad Bălan, unteatru Bucureşti. Vizibil emoționată, actrița a subliniat că își dorește să își facă meseria în respect, prietenie și admirație pentru propriii colegi.

Oana Jipa pe scena Palatului Culturii din Bistrița
Oana Jipa pe scena Palatului Culturii din Bistrița/ captură de ecran: TVR1

Premiul pentru critică teatrală a fost adjudecat de Călin Ciobotari.

La categoria Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic, voturile juriului au mers către „Un secol de teatru românesc la Chişinău – Revanşa memoriei interzise”, scenariul Mariana Onceanu, adaptarea radiofonică Magda Duţu, regia artistică Petru Hadârcă (Societatea Română de Radiodifuziune).

Aflat pe scenă pentru a ridica premiul, Petru Hadârcă a lansat un apel public ca artiștii din Republica Moldova să nu fie uitați în contextul presiunilor Kremlinului, care încearcă să îi „elibereze de libertate” și să îi priveze de „bucuria de a crea într-un stat european”. „Vrem să ne lase în pace”, a subliniat Hadârcă.

În schimb, drept cel mai bun spectacol de teatru TV a fost ales „Ziua Z” de Ionuț Sociu, regia Bobi Pricop, Teatrul de Stat Constanţa.

Portrete ale unor tineri actori proiectate pe scena Palatului Culturii din Bistrița
Portrete ale unor tineri actori proiectate pe scena Palatului Culturii din Bistrița/ captură de ecran: TVR 1

A fost acordată și o serie de premii speciale.

Premiul de Excelență i-a revenit în memoriam lui Ion Caramitru, fost director al Teatrului Național București și fondator al UNITER. Acesta a fost omagiat chiar în deschiderea galei, printr-un discurs al actorului Marcel Iureș, dar și în discursurile altor participanți.

Premiul pentru întreaga activitate a fost acordat artiștilor Virgil Ogășanu, cel mai longeviv actor al Teatrului Bulandra, și Dana Dogaru, cunoscută, printre altele, pentru rolurile din „Moartea Domnului Lăzărescu” sau „Sieranevada”.

Pentru activitatea de scenograf a fost premiată Adriana Grand, laureată a altor trei Premii UNITER pentru scenografie (în 1990, 1994 și 2002). Iar pentru cea de regizor, în memoriam, Andrei Belgrader, care a activat pe Broadway și a predat la prestigiosul Juilliard.

Un premiu special a revenit și proiectului Cultură’n Șură, care duce teatrul ambulant în comunitățile rurale și recreează șura ca spațiu de joc.

Lista completă a premiilor speciale poate fi consultată AICI.

Gala UNITER
Gala UNITER/ foto: Andrei Gîndac

Juriul a fost format din Mihai Constantin (actor), Doru Mareș (critic de teatru), Viorica Petrovici (scenograf), Tania Popa (actriță) și Theodor Cristian Popescu (regizor), iar spectacolele care au intrat în atenţia acestora sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2021.

Gala de anul acesta a fost prezentată de Raluca Aprodu și Emilian Oprea, actori ai Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București. Aceasta a fost marcată și de mai multe momente artistice, asigurate, printre alții, de trupa bistrițeană Iarba Fiarelor și Ada Milea.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, nu a fost prezent la eveniment. Acesta a transmis însă un mesaj video prin care a încurajat artiștii să se bazeze pe sprijinul Ministerului.

Înregistrarea Galei UNITER poate fi urmărită AICI.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *