Creative Europe

Finanțări europene pentru ilustratori, traducători literari și muzicieni

Ilustratorii tineri, traducătorii literari și muzicienii sunt invitați să aplice la două proiecte internaționale organizate sub egida Creative Europe.

Invisibile Lines este un proiect dedicat benzilor desenate, romanelor grafice și ilustrațiilor, adresându-se artiștilor cu vârste sub 30 de ani.

El presupune participarea la trei ateliere, numite Revelations (organizat în Italia), Borders (organizat în Franța)  și Landscapes (organizat în Cehia), care vor avea loc în perioada iunie-iulie 2021.

În cadrul acestora, cei 12 tineri selectați vor explora diferite semnificații ale noțiunii de „invizibil”: chestiuni invizibile precum spiritualitatea și credința, viețile invizibile ale migranților și ale refugiaților sau locurile abandonate din întreaga Europă.

Artiștii vor fi îndrumați de mentorii Stefano Ricci, Juraj Horváth și Yvan Alagbé, iar lucrările create pe parcursul atelierelor vor fi expuse în cadrul festivalurilor Baobab Books (Cehia), Central Vapeur (Franța) și BilBOlbul (Italia). Mai mult decât atât, câteva dintre ele vor fi selectate pentru a apărea într-o carte.

Termenul limită de înscriere este 31 ianuarie 2021. Mai multe informații pot fi găsite aici.

Mobilitățile i-Portunus se adresează traducătorilor literari, respectiv compozitorilor, muzicienilor și soliștilor. Acestea urmăresc să le asigure celor vizați posibilitatea de a călători pe o perioadă de 7-60 de zile într-o altă țară inclusă în programul Creative Europe, pentru a realiza un proiect specific domeniului de lucru.

Călătoriile, care trebuie să se desfășoare până la data de 30 noiembrie 2021, pot avea ca scop colaborarea internațională cu alți reprezentanți ai branșei, finalizarea propriu-zisă a proiectului sau a unui segment din el prin imersiunea în cultura-țintă ori dezvoltarea profesională sub formă de cursuri, ateliere și alte activități similare.

Pentru mobilități din sfera muzicală se pot înscrie inclusiv grupuri de până la 5 artiști.

Creatorii cu dizabilități beneficiază de fonduri suplimentare.

Termenul limită de înscriere este 28 februarie 2021. Mai multe informații pot fi găsite aici.

Creative Europe este programul-cadru prin care Comisia Europeană susține sectorul cultural și cel audiovizual. Diferitele scheme de finanțare au menirea de a încuraja actorii din aceste sectoare să țintească spre noi categorii de public, să abordeze probleme sociale și să își dezvolte aptitudini specifice epocii digitalizării, contribuind la conservarea diversității culturale și lingvistice a Europei. Bugetul total prevăzut pentru perioada 2021-2027 se ridică la 2,4 miliarde de euro.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *