Skip to content
Între revoluții, premiat la Berlinale

Filmul “Între revoluții”, regizat de Vlad Petri, poate fi văzut săptămâna aceasta în cinematografe

  • by

Filmul “Între revoluții”, un documentar care se îmbină cu ficțiunea, premiat la Berlin cu Premiul FIPRESCI și la TIFF cu Premiul pentru cel mai bun film românesc, a intrat pe 3 noiembrie în cinematografele din România și mai poate fi văzut săptămâna aceasta în marile orașe din țară.

„O prietenie pasională care se întinde de-a lungul unui deceniu turbulent, marcat de două revolte improbabile, formează inima emoțională a puternicului documentar hibrid al regizorului român Vlad Petri.” (Variety); „Filmul confirmă încă o dată capacitatea lui Petri de a aduce istoria la viață și de a chestiona ce înseamnă ea pentru cei care au traversat-o.” (Screen International); „Rezultatul este mai mult decât convingător; este obsedant.” (Cineuropa) – sunt câteva fragmente din cronicile internaționale care descriu docu-ficțiunea realizată complet din imagini de arhivă.

Filmul a fost nominalizat la Sarajevo, la categoria cel mai bun doctumentar, și a primit titlul de Cel mai bun lungmetraj în cadrul secțiunii Tiempo de Historia a celei de-a 68-a ediții a Valladolid International Film Festival (Seminici), cel mai longeviv festival de film din Spania.

„Paradoxul acestui film, care continuă să se bucure de atât de multă apreciere din partea industriei internaționale, este că a reușit să stârnească interesul publicului, independent de selecțiile în festivaluri sau premiile câștigate. Reacțiile oamenilor în urma proiecțiilor speciale au fost de sinceră emoție în fața unei povești sensibile, atent și estetic construită, care a reușit să evoce în același timp și o puternică nostalgie.

Îi doresc să fie văzut de cât mai multă lume și să demonstreze ceea ce noi știm deja: că e un film care merită pe deplin să fie savurat în cinematografe, în ciuda unui număr modest de ecrane care l-au programat.”, a declarat Matei Truța, co-fondator și managing partner August Film, distribuitorul filmului în România.

***

Sinopsis: Maria și Zahra se întâlnesc la Universitatea de Medicină din București în anii ’70. Când posibilitatea unei schimbări politice în Iran devine o certitudine, Zahra se întoarce în țara ei, luând parte la evenimente, departe de prietena sa. În următorii zece ani, singurul lor mod de a comunica e prin intermediul scrisorilor. Încadrate de două revoluții, cuvintele lor descriu lupta femeilor pentru a fi auzite, societăți trecând prin schimbări radicale și o prietenie care nu poate fi destrămată.

ÎNTRE REVOLUȚII este produs de Activ Docs, în co-producție cu Restart, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Centrului Audiovizual Croat și Doha Film Institute.


Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:

Transfer Bancar: RO47RNCB0318009831680001(BCR)

Patreon: Donează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *